Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Tegnell: Räkna med att fortsätta jobba hemifrån i höst

25 jun, 2020 
jobba hemma i höst säger tegnell
Att hösten inte kommer att bli som vanligt har vi redan räknat ut, men vad kommer egentligen gälla efter semestrarna? Anders Tegnell svarar på frågor kring höstens restriktioner.
Annons

Coronaviruset härjar på och pandemin är långt ifrån över. Att vi ska kunna leva på som vanligt efter semestrarna igen känns inte troligt. Folkhälsomyndigheten varnar fortfarande för effekterna av att folk umgås mer i sommar och i höst.

Man vill fortfarande vara tydlig med att om vi inte håller social distansering så finns risken att smittospridningen tar fart igen, och att situationen förvärras.

Vill påminna om hur viktig social distansering är

Folkhälsomyndigheten har räknat på olika scenarier som kan uppstå framåt hösten. Bland annat ett där vi är uppe i samma siffror som vi haft under våren. Men om vi fortsätter följa rekommendationerna som gäller idag så är det inte troligt att det kommer hända säger Anders Tegnell till Di:

– Nej, men vi har tyckt att det var viktigt att ha ett spektrum av olika scenarier, lite grand för att skicka signaler om att om vi inte fortsätter följa de här rekommendationerna om att hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk, vad skulle då potentiellt kunna hända?

Annons

Fortsätt undvika att åka kollektivt

Samtidigt säger han också att vi får räkna med att restriktioner kring kollektivtrafik troligtvis blir kvar ett tag till.

– Man bör undvika kollektivtrafik. Förmodligen även i höst. Jag tror att vi hela tiden kommer att behöva leva lite annorlunda ett bra tag.

På frågan om rekommendationen att vi ska fortsätta att arbeta hemma om vi kan även kommer att gälla i höst svarar Anders Tegnell:

– Ja, jag skulle kunna tänka mig det. Men det har hela tiden varit en rekommendation som hänger på att man fortsatt kan sköta sitt arbete på ett sätt så att arbetsgivaren tycker att det är funktionellt.

Restriktioner även under hösten

Exakt hur hösten kommer se ut är svårt att sia om, men att det inte kommer bli som vanligt är i alla fall säkert.

– Någon form av restriktion kommer vi säkert att behöva även under hösten. Exakt vilka det blir och vilka vi kan släppa på får vi återkomma till, säger Anders Tegnell till Di.

Foto:TT

LÄS MER:

Anders Tegnell: Helt okej att resa utomlands i sommar

Corona: Vågar man åka tåg eller flyga i sommar?

Smittar corona i pooler och hav? Så säger experterna

Senaste nytt om coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Kan vi gå till tandläkare och vårdcentral som vanligt nu? Allt om symtom, behandlingar, tester och riskgrupper hittar du här:

Allt om coronaviruset

Annons