Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Svenska klädkedjorna tar upp kampen mot plastpåsarna

05 maj, 2017 
AvIda Gustafsson
Tyg istället för plast.
I juni drar flera kampanjer igång hos de svenska klädkedjorna för att öka miljömedvetenheten hos sina kunder. H&M, Kappahl och Lindex börjar ta betalt för sina plastpåsar och Indiska lanserar en återanvändningsbar påse som de lånar ut.
Annons

Den 1 juni lanseras kampanjen One bag habit som är ett gemensamt initiativ av svenska klädkedjorna H&M, Kappahl och Lindex och går ut på att de börjar ta betalt för samtliga påsar i butiken, men även att de erbjuder påsar i andra mer hållbara material.

– Vår ambition med One Bag Habit är att underlätta och snabba på övergången till en mer hållbar konsumtion av påsar. Vi vill öka medvetenheten kring påsars negativa miljöpåverkan och bjuder in fler handlare att ansluta sig till initiativet, säger de tre modekedjorna i ett gemensamt uttalande.

Läs även: Jag har hittat ett hållbart sätt att leva för hela familjen

Till en början genomförs kampanjen i Sverige, men klädkedjornas ambition är att ta den vidare till fler länder. Överskottet från försäljningen av påsar kommer att skänkas till projekt och ändamål som arbetar för hållbar utveckling.

Att ta betalt för sina plastpåsar är något som Indiska redan gjort i ett par år – nu börjar de med lånepåsar i stället. Den som inte vill köpa en påse i butiken kan alltså låna ”the borrow bag” att ta hem sina inköp i och sedan lämna tillbaks den nästa gång.

Annons

– Tanken med Borrow Bag är att bryta omedvetna konsumtionsmönster och i dess ställe etablera en ”re-use kultur”. Det handlar om att skapa ett mind set där vi alla bidrar till en hållbar miljö. Små medel ger stora effekter om vi gör det tillsammans, säger Maria Elfors, Hållbarhetschef Indiska i ett pressmeddelande. 

Läs också: Så shoppar du miljövänligt mode – 4 konkreta tips

Påsen, som är tillverkad av ekologisk bomull, finns förstås även till försäljning. Plastpåsarna som Indiska säljer är tillverkade av återvunnen plast och ostronskal.

Klädkedjornas kampanjer är ett svar på ett kommande EU direktiv om att minska användandet av plastpåsar, men den syftar även till att öka konsumenternas kunskap om hur påsar påverkar vår miljö, att det till exempel tar 400 år innan en plastpåse har brutits ner i naturen, under tiden finfördelas den i småbitar som kan skada både djur och människor.

Men även bomullspåsar har en stor klimatpåverkan, att odla bomull är enormt resurskrävande och påsen behöver användas upp till 130-140 gånger för att komma ner till den nivå av påverkan som plastpåsarna står för. Även papperspåsar är energikrävande i fråga om tillverkning, transport och återvinning.

Foto: IBL

 

10 livsmedel som håller längre än du tror

Läs även: 10 livsmedel som håller längre än du tror

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons