5 smarta el–hacks att börja med idag

kvinna öppnar kylskåp/mobilladdare

Små, enkla åtgärder kan spara tusenlappar på elräkningen.

Ingen har undgått de skenande elpriserna och redan nu börjar många fundera på vad de kan göra för att spara på elen där hemma. Här är experternas tips på vad som faktiskt funkar när man ska energispara (det cirkulerar nämligen en hel del myter där ute).

Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor
1:01

Efter reklamen: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor

(1:01)

Slå på ljud

1. Sänk värmen inomhus

En energitjuv som är enkel att åtgärda är för hög inomhusvärme. Sänker du inomhustemperaturen med bara en grad minskar du dina uppvärmningskostnader med cirka fem procent. Testa att sänka temperaturen utan att familjen för den skull behöver frysa. En ytterligare bonus utöver sänkta elräkningar är att man sover bättre i lite svalare temperaturer.

2. Sätt timer på handdukstorken

En otippad energitjuv är handdukstorken som kan kosta många kilowattimmar per år. Se till att den är av när du inte använder den och välj gärna en vattenburen handdukstork då den drar betydligt mindre el. Det kan också vara en bra idé att installera en timer så slipper du en sak till att tänka på!

3. Dra ut kontakten på mobilladdaren

Du har säkert hört att man ska dra ut kontakter för att spara el. Det är en sanning med modifikation. Nya mobilladdare drar till exempel inte ström när de inte används, däremot ska man vara lite observant på äldre laddare och teknikprylar, säger klimatcoachen Lars Ejeklint i ett inslag på SVT Nyheter. Blir laddaren varm betyder det att den drar el, om inte är det grönt ljus.

Så kan du spara pengar – genom att leva som förr

4. Släck lampor och byt till LED

Släck lampor i de rum som ni inte använder och byt till led-lampor, tipsar MälarEnergi. En led-lampa förbrukar 80 procent mindre el och håller 10-20 gånger längre tid än en vanlig glödlampa.

5. Ta hand om din kyl och frys

Tar man hand om kylen på rätt sätt kan man faktiskt halvera energiförbrukningen, enligt Lars Ejeklint. Tänk på att placera kyl/frys så att luften kan cirkulera runt om och att hålla temperaturen i kylen på cirka+6° och frysen på -18°. Ett annat hack är att dammsuga baksidan regelbundet. Där samlas det nämligen damm och andra partiklar som gör att den inte blir lika energieffektiv. Frosta även av frysen minst en gång om året och se till att dörrar sluter tätt.

Foto: TT

Källa: SVT Nyheter, Mälarenergi

Utvald läsning