QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Så kan du spara pengar – genom att leva som förr

31 jul, 2022 
AvMagnus Andersson
till vänster: kvinna med mobil. till höger: kvinna framför symaskin.
Det var inte många generationer sen som det var mer regel än undantag att laga sina kläder och hjälpa varandra med tjänster. I dag känns det ofta lättare att slänga och köpa nytt. Men genom att inspireras av hur man levde förr kan du spara slantar idag!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons


Idag finns det flera olika skäl till varför det kan vara skönt att låta plånboken vila. Dels har den skyhöga inflationen (över 7 procent i juni) lett till att värdet av våra pengar urholkas sakta men säkert, dels är det både mer populärt och nödvändigt än nånsin tidigare att försöka vara lite återhållsam och tänka på konsumtion och produktion ur ett mer hållbart perspektiv.

Se också: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronorBrand logo
Se också: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor

Men det är ju inte så att vi uppfinner hjulet direkt och att den här inställningen kommer att belöna oss med Nobelpriset i Ekonomi… nej det här var ju A och O för inte särskilt länge sen.

Här har vi samlat några goda tips och knep som i bästa fall får fart på din ekonomi (och i det lilla bidrar till en bättre värld).

Tjänster och gentjänster

Då och då behöver vi ta in hjälp for att göra saker vi inte upplever att vi själva klarar av. Det kan vara att bygga ihop en IKEA-möbel, laga toaletten som gått sönder, frakta möbler vid en flytt, eller ha barnvakt for en kväll.

Annons

Men gör dig själv en stor tjänst innan du köper in de har tjänsterna mot betalning. Kolla av om du inte känner någon som kan hjälpa dig!

Om grannen fixar din trasiga toalett, kanske du kan hjälpa henne eller honom med något annat? Har kan du alltså slå två flugor i en smäll, inte nog med att du får ditt problem löst, du har även chans att bygga ut och utveckla din relation med den hjälpsamme grannen eller vem det nu är som är så hjälpsam!

Kvinna som får hjälp av en man med lagning av avlopp.
Gick diskmaskinen sönder? Havererade avloppet? Ingen fara, en händig granne kan säkert fixa det mesta om du bara ber om hjälp. Trevligt, och troligtvis billigt!

Laga istället för att köpa nytt

Har favorittröjan fått ett hål eller färgen skavts av på en möbel? Är du sugen på att slänga och köpa nytt? Aja baja! De allra flesta av oss klarar av att sy, måla, snickra och laga enkla skavanker på prylarna vi har hemma.

Fram med nål och tråd eller verktygsladan och fixa själv! Inte nog med att det är kul att spara pengar, det ar roligt och gör gott även for självkänslan! Det här tipset gäller såklart aven om du bara är lite trott på plagget eller prylen.

Annons

Varför inte sy fast några pärlor på tröjan eller måla möbeln i en annan färg? Vem vet, kanske hittar du en ny hobby på köpet!

Byt eller köp begagnat

Mycket av det vi köper nytt hade vi lika gärna kunnat köpa begagnat. Det här gäller allt från möbler, kläder, bilar, glas och porslin till barnsaker och verktyg till exempel.

Utmana dig själv och fundera lite extra när du ska köpa något – behöver jag verkligen köpa nyproducerat, eller kan jag hitta något liknande på Blocket, Facebook Markets eller i närmaste second hand-butik?

Det finns många fördelar med att handla begagnat. Förutom att du sparar pengar, gör du också en insats for miljon. Dessutom har du chansen att fynda unika plagg och prylar som ingen annan i din umgängeskrets har!

Kvinna som provar hatt i en second hand-butik.
Det är populärt att handla på second hand. Här kan du göra flera fynd.

Så här kan du spara ännu mer

Genom att gå med i en bytes- och skänkes-grupp på Facebook eller starta en klädbytarcirkel med dina vänner kan du spara in massor. Du kan också kolla med släktingar och kollegor om de har saker de vill bli av med vid exempelvis en flytt eller när barnen börjar bli stora.

Kolla vad folk söker efter just nu och inventera dina egna förråd och jämför det med dina egna behov. I bästa fall får du till en lyckad bytesaffär som slutar med win-win for alla inblandade!

Se också: 5 billiga sätt att göra om i hemmetBrand logo
Se också: 5 billiga sätt att göra om i hemmet
Annons