Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Sofia Wistams son akut till sjukhus: “Han bara skrek och grät”

22 nov, 2021 
Sofia Wistam i rosa klänning/ Lennox Wistam och Sofia Wistam håller om varandra.
Tidigare under hösten åkte Pernilla Wahlgrens son Theo till sjukhuset för blindtarmen. Nu var det poddkollegan Sofia Wistams son Lennox tur. I sin podd berättar hon om det dramatiska sjukhusbesöket.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker om Sofia Wistam som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Sofia Wistam som du kanske inte visste

Det var under helgen som Sofias Wistams 15-åriga son Lennox Wistam sa till sin mamma att han hade ont i magen. Sofia tänkte först att det kunde vara gaser men plötsligt började Lennox kräkas.
– Han hade så ont och det var som att han kräktes av att det gjorde så ont, berättar hon i senaste avsnittet av hennes och Pernilla Wahlgrens podd Wahlgren & Wistam.

Sofia åkte till barnakuten med sin son och där konstaterades det att det var blindtarmen.
– När de klämde på hans mage så kräktes han, säger Sofia.

Då Lennox är över femton år fick de inte vara kvar på barnakuten. De åkte vidare till ett annat sjukhus där han blev inlagd.
– Jag var på sjukhuset i över tolv timmar i sträck och de var fantastiska, berättar Sofia.

Annons

"Gör något nu"

Men plötsligt, klockan tio på kvällen, så hände något – Lennox fick akut ont.
– Helt plötsligt gick det från att vara fem-sex i smärta till att vara tio i smärta. Han bara skrek och grät. Han låg där och skulle opereras men han bara “Jag dör mamma, jag dör mamma. Gör något nu, gör något för i helvete.”

Sofia berättar hur maktlös hon kände sig och jämför det med en förlossningssituation där mannen bara kan stå och titta på medan hans fru har fruktansvärt ont. Hon berättar hur hennes tårar sprutade och att hon drabbades av panik.
– Jag började springa ut i korridoren och bara “ni måste göra något”, berättar hon.

Efter vad Sofia tyckte var en evighet, men som hon konstater nog bara var några minuter, kom läkaren. Lennox kördes iväg till operation.
– Sen ringde läkaren och sa att den brustit och det är var i hela buken, säger Sofia.

Sofias tacksamhet till vården

Prognosen för Lennox är god men han kommer att behöva ligga inne på sjukhus några dagar. Sofia berättar hur hon haft mycket tid när hon bara sitter och väntar och då sett hur hårt vårdpersonalen sliter.
– Då såg jag hur de här fantastiska människorna som jobbar inom vården kämpar med alla oss. När vi är som sjukast och vi är där inne och även jag som mamma är där och är orolig. Man är så jäkla svag och man är så i händerna på dem. Och de är så gulliga, säger hon.

Pernilla som nyligen hade sin son inne på sjukhuset instämmer med det Sofia säger och de båda är överens om att vi ska vara glada att sjukvården i Sverige är så bra. Sofia avslutar sin berättelse med att hylla vårdpersonalen.
– Hatten av, ni som lyssnar – tack, tack, tack, tack för att ni finns och att ni gör det här. För man är inte kaxig när man står där som mamma och ens barn skriker och gråter, säger hon.

Foto: TT

Annons