Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Forskare: Det här är blindtarmens funktion

17 jan, 2017 
Blindtarmen behövs.
Har du alltid trott att blindtarmen är ett helt onödigt organ som bara riskerar att bli inflammerat och orsaka smärta? Då är det dags att tänka om, menar forskare.
Annons

I årtionden har vi trott att blindtarmen är ett bihang från förr, när vi åt och levde väldigt annorlunda mot i dag. Nu förknippar de flesta nog den lilla inälvan med blindtarmsinflammation – ett livshotande tillstånd som ofta kräver akut operation där blindtarmen tas bort.

Men de senaste åren har åsikterna i forskarvärlden vänt. Nya studier visar att blindtarmen kan spela en viktig roll för immunförsvaret.

Blindtarmen kan fungera som ett reservutrymme för viktiga bakterier i magen. Det kan vara till hjälp om du till exempel får diarré eller maginfluensa, då de extra bakterierna gör att du tillfrisknar snabbare. Alltså kan det ta längre tid för de som fått sin blindtarm bortopererad att återhämta sig.

Varför har vi en blindtarm?

Studier på olika sorters däggdjur visar att de som någon gång i evolutionen utvecklat en blindtarm har den kvar – vilket tyder på att den faktiskt tjänar ett syfte. Olika genetiska grenar har också helt oberoende utvecklat blindtarm, något som har hänt i över 30 isolerade fall.

Annons

De däggdjuren har en högre koncentration av lymfoid vävnad i utrymmet som sammanbinder de stora och små tarmarna – något som brukar sammankopplas med tillväxt av goda bakterier och immunförsvar. Det tyder också på att blindtarmen har en funktion.

Varför just blindtarmen har en så hög risk att bli inflammerad är inte helt klarlagt, men en teori är att den blir försvagad av vår renliga livsstil i dag. Eftersom organet innehåller mycket immunförsvarsvävnad är en av de största anledningarna till blindtarmsinflammation dåligt utvecklat immunsystem – något som sker när vi aldrig utsätter oss själva eller våra barn för bakterier.

Bot mot blindtarmsinflammation

– Att utsättas för patogener och infektioner, som bakterier och virus, är viktigt för en normal utveckling av immunsystemet, säger Heather F. Smith, professor vid Midwestern University Arizona College of Osteopathic Medicine, till Times.

Annons

Att inte utsättas för detta kan leda till ett underutvecklat immunsystem som blir hyperkänsligt, en teori som också används för att förklara astma och allergier.

Allteftersom mer forskning görs på blindtarmen ökar chanserna att hitta ett botemedel mot blindtarmsinflammation som inte innebär att operera bort den helt.

Källa: Times, Medical Daily, Illustrerad vetenskap  Foto: Thinkstock

Läs mer:

Vilken mat kan stärka mitt immunförsvar?

Lista: Bästa och sämsta maten för din mage

7 vanliga diagnoser som läkarna ofta missar

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons