Sofia Wistams sorg över mamman: Vi kan inte ringa varandra längre

Sofia Wistam i rosa klänning/ Sofia Wistam och mamma Yvonne.
5 saker om Sofia Wistam som du kanske inte visste
0:49

Efter reklamen: 5 saker om Sofia Wistam som du kanske inte visste

(0:49)

Slå på ljud

Varje vecka har Wahlgren & Wistam med Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam över 150 000 lyssningar. En av lyssnarna är Sofia Wistams mamma Yvonne – ja i alla fall fram till förra veckan. I senaste avsnittet berättar Sofia att hennes mamma som är snart åttio år plötsligt blivit helt döv.

Sofias mamma har varit döv på ett öra och haft lite hörsel på andra örat. En dag förra veckan när hon vaknade så var hörseln helt försvunnen.
– Tänk dig – hon kan inte höra podden, vi kan inte ringa varandra. Det är ett stort stort stort handikapp, säger Sofia till Pernilla.

Sofia berättar att det är starka och blandade känslor inför det som drabbat hennes mamma. Profilen hoppas på att hörselbortfallet ska ha att göra med den kraftiga förkylning hennes mamma har men hon är rädd för att mamma Yvonnes hörsel ska vara borta permanent.

"Man blir väldigt ensam"

Poddkollegorna diskuterar hur jobbigt det måste vara att bli döv på äldre dagar när man har vant sig vid ett liv där man hör. Pernilla benämner det som “ att leva i ett vakum”.
– Man blir väldigt ensam också. Jag satt och höll för öronen och blir man ett med sig själv bara. Det är fruktansvärt för henne, säger Sofia.

Att lyssna på podden har varit ett sätt för Sofias mamma att hänga med i vad som händer i Sofias liv, och nu går inte det längre. Sofia och hennes mamma kan nu bara kommunicera igenom sms och Yvonne kommunicerar med sin man genom att skriva lappar.
– Just nu går hon inte utanför hemmet för att hon vet inte hur man gör i ett liv utan ljud, säger Sofia.

Sofia ska följa med sin mamma till läkaren för att kolla upp problemet. Hon efterlyser även tips från sina följare på vad man kan göra.
– Vi ska ju inte ge upp än, så ska jag ju säga, men det är jäkligt surt, säger Sofia.

Foto: TT

Utvald läsning