Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Siw Malmkvists avslöjande om hälsan – så håller hon sig pigg

24 nov, 2022 
Ebba S. Dahlman
Jessica Gow
Om några veckor fyller schlagerikonen Siw Malmkvist 86 år.
I en ny intervju berättar hon om hur hon håller sig ung – både i kropp och i sinne!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker om Siw Malmkvist som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Siw Malmkvist som du kanske inte visste


Karriären, som sträcker sig omkring otroliga 60 år, innehåller en låtskatt på över 600 låtar. Hon var den första svenska artisten någonsin som intog en plats på den amerikanska Billboardlistan, hon har tävlat i Eurovision Song Contest för både Sverige och Tyskland, hon har blivit invald i Swedish Music Hall of Fame och har dessutom haft ett antal betydelsefulla roller inom teater, tv och film.

Den levande artistlegenden Siw Malmkvist är 85 år ung och har åstadkommit mycket. På årets sista dag, nyårsafton 2022, fyller hon 86. I en ny intervju med tidningen Kurera reflekterar hon över hälsan och hemligheten bakom hennes höga livslust.

– Om du frågar mig hur jag har kunnat bli så här gammal, så säger jag som de flesta andra som får den frågan: jag vet inte, förklarar Siw för tidningen.

Annons

Siw Malmkvist avslöjande om hälsan – efter coronainfektionen

I mars 2020 blev virusinfektionen covid-19 välkänd i Sverige. Schlagerstjärnan Siw Malmkvist, som befinner sig i riskgrupp, drabbades av sjukdomen tidigt under pandemin.

– Jag var inte särskilt sjuk, hade bara 38,5 graders feber. Men jag hade en jäkla hosta och så tappade jag en hel del hår efter ett tag. Det har kommit tillbaka nu, men i någon konstig form, inte som det var förr. Jag har alltid varit lockig, men nu har det blivit ett slags korkskruvar som jag hade när jag var liten. Och så hade jag klåda på huden som jag blev tokig på, förklarar Siw.

Trots att hon klarade sig lindrigt och utan större problem från coronainfektionen, blev rekylen efter tillfrisknandet desto tuffare, då hon upplevde en extrem trötthet som höll i sig länge.

I dag mår Siw bra. Hon är pigg, levnadsglad och ”smidigare och vigare än många som är hälften så gamla.”

Annons

Hon uttrycker en tacksamhet över att ha varit förskonad från svår sjukdom genom hela livet. Något som hon understryker att hon inte tar för givet. Man vet aldrig hur nästa vecka ser ut.

Så sent som i somras stod Siw på musikscenen i Allsång på Skansen, för att pyssla med det hon älskar allra mest; musiken!
Så sent som i somras stod Siw på musikscenen i Allsång på Skansen, för att pyssla med det hon älskar allra mest; musiken!

Siw Malmkvist om hur hon håller hon sig pigg vid 85

Vidare under intervjun reflekterar Siw över ”hemligheten” bakom hennes goda hälsa under livet.

Morgonrutinen

Hon förklarar att hon utför en serie yogaövningar varje morgon för att väcka kroppen till liv. Det är ett egenutformat program på 10-15 minuter som innehåller sköna stretchövningar, som bland annat ”rulla igång på golvet”.

Hon är dock försiktig för att kalla det för just ”yoga.”

– Nej, då skrattar min dotter som är yogalärare. Men det är en sorts yoga kan man säga, min yoga. Det är rörelser som jag alltid har gjort, som ett program. Tänk dig en katt som sträcker ut hela kroppen när den vaknar. Jag måste helt enkelt göra det, berättar Siw.

Annons

Barndomens matarv

Siw krediterar mycket av hälsan till kostvanorna, som hon har med sig från en tuff ekonomisk uppväxt i en syskonskara om sju barn. De åt mest egenodlade grönsaker och rotfrukter på den tiden, vilket Siw hållit fast vid under hela livet.

– Jag tror att jag större delen av mitt liv har ätit ”rätt”. Och jag har heller aldrig vräkt i mig mat. Vi åt mycket rotfrukter, som far odlade själv i en kolonilott. Och mycket fisk, torsk var så billigt på den tiden. Det fanns en fiskargumma som kom med en ”rullebör”, en skottkärra, med fisk som hon sålde.

Det blir mest vegetariskt; kål, linser, bönor och fröer. Matintaget brukar bestå av två måltider. Oftast en stor frukost och ingen lunch. Hon förklarar vidare att hon aldrig riktigt utvecklat något sug för skräpmat, hon har andra ”bra” laster.

– Det var när Barbro [Lill-Babs reds. anm.] och jag åt en hamburgare mellan två krispiga salladsblad i stället för bröd. Det var gott, det gillade jag – men det har inte blivit en vana.

Se också: 5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom årenBrand logo
Se också: 5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren

Sitter inte still

Vardagsmotionen är något som Siw får till utan större ansträngning. Hon är inget fan av ”tråkiga” promenader utomhus, men hon håller sig ständigt i rörelse på annat sätt.

Annons

– Från det att jag kliver ur sängen, så sitter jag aldrig still. Förutom vid frukosten då jag brukar lösa två korsord vid bordet. Men sedan är jag i gång. Vi har ganska stor lägenhet så jag går väldigt mycket här hemma. Plockar och donar, hela tiden är det något jag ska göra.

Glädje

Förutom rutinerna för den fysiska hälsan, så är Siw dessutom bra på att ta hand om det mentala välmåendet, genom att få in glädje i livet. Hon finner glädje i att lösa korsord, måla fritt och prestigelöst med akvareller och exponeras för solljus (så mycket som är möjligt under det svenska vinterhalvåret).

Dessutom ser hon till att stanna upp varje gång hon möter en förskoleklass ute på stan. Dels för att de är så gulliga och dels för att barnskratt är något av det bästa Siw vet!

Foto: Jessica Gow

Annons