Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Här tävlar männen i shorts – och kvinnorna i minitrosa

26 maj, 2021 
Elvira Lagerström Dyrssen
Handbollsspelare i tävlingskläder
Små trosor och en tight sport-behå – det förväntas kvinnliga beachhandbollsspelare tävla i. Om klädkoden bryts kan spelaren bötfällas. Nu väcks kritiska röster mot regelverket.
– Det är inte kul när fotografer tar bilder mellan benen, säger den schweiziska tränaren Manuela Strebel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläderBrand logo
Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläder

Männen spelar i shorts och T-shirt. Kvinnorna tävlar i sport-behå och små bikinitrosor.

Så ser reglerna ut för internationell beachhandboll. Den kvinna som inte följer klädkoden kan behöva böta som straff.

– Det är helt sjukt, det är ganska mycket i böter om man inte har tillräckligt korta trosor, säger Lina Barksten, spelare i svenska handbollslandslaget, till GT och fortsätter:

– Det känns lite så där att hoppa runt och slänga sig och tänka på att täcka sig för att vi har små kläder. Att springa runt i trosor i sanden och behöva dra ut dem hela tiden. I så fall borde väl killarna köra i Speedos?

Max tio centimeter höga trosor

Även i Norge har ämnet varit omdiskuterat, under många år har utövare tillsammans med handbollsförbundet försökt nå förändring. Det nuvarande norska regelverket lyder:

”Kvinnor ska bära bikini. Toppen ska vara en sport-behå med djupa urringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”, skriver Dagbladet.

Annons

– Jag vet att Norge har klagat på det och det är bra. De har i flera år sagt att det ska ändras men inget händer. Man tänker ju på vilka som kommer och tittar på matcherna och varför, säger Lina Barksten till GT.

Kvinnlig handbollsspelare håller i en boll.
Kritik har väckts mot sexistiska klädkoder inom beachhandboll.

Rädd för att bli fotograferad mellan benen

Manuela Strebel är schweizisk tränare och tidigare spelare. Hon förklarar att det finns en ständig rädsla för att fotografer ska råka fånga privata kroppsdelar på bild.

– Det är inte kul när det finns fotografer som sitter där och tar bilder mellan benen. Naturligtvis sitter de inte där för att ta intima bilder. Jag förstår att det ger de bästa actionbilderna, men det är obekvämt oavsett om de bara gör sitt jobb. Både vi och andra länder har tyckt till, men ingenting händer, säger Strebel till Dagbladet.

Annons

Norska handbollsförbundet: ”Oacceptabelt”

Framsteg inom regelverket har dock gjorts, så sent som tidigare i år. Norge föreslog regelförändringar och kongressen i det Europeiska Handbollsförbundet godtog landets förslag. Förhoppningen för de norska spelarna är att regelverket ändras redan till EM 2021.

Kåre Geir Lio är ordförande för det norska handbollsförbundet. Han uttrycker stort missnöje över de skeva klädkoderna.

– Situationen är helt oacceptabel. Jag hoppas att detta är någonting som de kommer arbeta med fort. Det kan väl inte vara så svårt efter så många år? Det är löjligt att det inte har ändrats tidigare, säger han till Dagbladet.

Annons