Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Så visar kändisarna sitt stöd för den mörkhyade pojken som var Lucia

07 dec, 2016 
"'Mångfald = folkmord på vita." "Fan jag spyr." Så lyder ett par av de hatiska kommentarerna under bilden på den mörkhyade Lucia-pojken som föräldrarna nu har bett Åhléns att ta bort. Men de hatiska rösterna blev snabbt överröstade.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En mörkhyad pojke som Lucia i en Åhléns-reklam ledde till rasistiska kommentarer och hat i sociala medier. Men hatvågen dränktes av en tsunami av kärlek. Mycket tack vare en Facebook-grupp som samarbetar för att motverka hat.

Journalisten Mina Dennert startade gruppen #Jagärhär och hennes mål är att fler ska bemöta hatet med saklighet och god ton.

– Det finns två spår. Dels handlar det om en ny grupp som inte är vana vid att uttrycka sig offentligt får möjlighet att öva på sitt civilkurage. Sedan har vi debattaspekten, att vi arbetar mot rasism och sexism, säger Mina Dennert i en intervju med Dagens Nyheter.

Gruppen som har nära 38 000 medlemmar får genom administratörerna tips om Facebook-trådar som fyllts av hat. Där uppmanas medlemmarna gå in och fylla på med kärlek och kalla fakta med argument som man kan få hjälp med att vässa i gruppen.

Men den mörkhyade Lucian ledde även till ett annat fenomen på sociala medier. Nämligen #JagärLucia.

Annons

Under hashtagen har flera kända svenskar visat sitt stöd genom att ta en bild iklädd Luciakrona, för att visa att alla – oavsett kön, hudfärg och sexuell läggning – kan vara Lucia. Och det var den svenska författaren Elaine Eksvärd som startade uppropet:

Och andra var inte sena att hänga på. Bland annat Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

Även den före detta friidrottaren Stefan Holm var snabb att visa sitt stöd på Instagram:

Annons

Och artisten Seinabo Sey:

Och företag som jobbar med grupper som sällan uppmärksammas i Lucia-sammanhang, Assistans för dig till exempel:

Annons

Programledaren och författaren Alexandra Pascalidou förargas över de som skrivit hatiska kommentarer under Åhléns-bilden men som ändå inte vill kalla sig rasister. ”Om inte detta – vad är då rasism?”

Svenska kyrkan ville också visa att vem som helst kan vara Lucia, här genom Halmstads församling:

Annons

Tilde de Paula och Peter Jihde var inte sena att haka på uppropet:

Och Linus Wahlgren lade även han upp en bild för att visa sitt stöd:

Annons
Annons

Men det var också många, många fler som visade sitt stöd genom att ta på sig en Lucia-krona. Kolla in #jagärlucia och #jagärhär i sociala medier för att se fler svenskar som hjälps åt att dränka hatet.

Annons