Så tränar Anna Holmlund efter olyckan: “Vill kunna klara mig själv”

Anna Holmlund
5 saker om Anna Holmlund som du kanske inte visste
1:14

Efter reklamen: 5 saker om Anna Holmlund som du kanske inte visste

(1:14)

Slå på ljud

Den 19 december 2016 kraschade skicrossstjärnan Anna Holmlund under en träning i italienska Innichen. Hon fick allvarliga huvudskador som var så pass svåra att hon sövdes ner för att minimera risken för komplikationer.

Innan dess hade hon varit en av de mest lovande skidstjärnorna i Sverige, med tre SM-guld, brons i VM och ett OS-brons som hon knep i Sotji 2014, trots att hon kämpat med skador.

“Jag vill kunna klara mig själv, det är målet”

Och kämpa har hon fortsatt göra.

Efter fem månader i koma vaknade Anna Holmlund upp. I dag kan hon för det mesta ta sig fram utan rullstol, och talförmågan blir bättre.

Hon har fortfarande hjälp av en assistent som dagligen finns där för henne, något som hon berättar om i P4 extra – Gästen. I programmet delar hon också med sig av sin målsättning för framtiden.

– Jag vill kunna klara mig själv, det är målet. Att bli så självständig som möjligt, säger hon.

“Då är jag typ som gamla Anna”

En annan målsättning är att vara med i Vansbrosimningen i sommar, ett lopp som är tre kilometer långt.

Amelia Adamo drabbad av mini-stroke: “Uppförde mig som om jag var full”

Anna Holmlund har länge haft en förkärlek till simningen, och sedan olyckan har det varit ett bra sätt för henne att träna. Det är också cykling.

– Det är så skönt att simma, för då spelar det inte så stor roll att jag har min hjärnskada. Jag vet att jag kan simma ändå. Det enda jag behöver hjälp med är att ta på mig cyklopet och simfötterna. Sen behöver jag ingen mer hjälp, säger hon i programmet och tillägger:

– Då är jag typ som den ”gamla Anna”.

Eftersom Holmlund fortfarande har komplikationer sedan kraschen har hon behövt träna upp en ny teknik för att kunna simma.

– Jag crawlar med vänster hand, och den andra bara hänger där. I början när jag fortfarande lärde mig så simmade jag bara runt, runt, runt. Bara åt höger. Men nu kan jag använda benen lite så nu simmar jag rakt fram, säger hon.

Foto: TT

Utvald läsning