Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Nu finns lagen för samtycke – det här innebär den

23 maj, 2018 
AvElsa Sjögren
Det innebär samtyckeslagen
Efter mycket debatterande har riksdagen nu röstat ja till en samtyckeslag och att ha sex med någon som inte uttryckligen säger eller visar att han eller hon vill ha sex är numera olagligt.
Annons

Den 23 maj klubbade riksdagen regeringens förslag på en samtyckeslag. Frågan om den nya lagen har debatterats länge och noga, men nu är den alltså satt.

Enkelt förklarat innebär lagen att det blir förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen har sagt ja eller aktivt visar att han eller hon vill ha sex. Tidigare har det krävts att förövaren använt sig av hot, våld eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation.

Lagförslaget har bland annat fått kritik från Lagrådet som menat att det är för otydligt. Nu har regeringen gjort ett tillägg i lagförslaget för att förtydliga:

”Vid bedömning av om ett deltagande är frivilligt eller inte ska det särskilt beaktas om frivilligheten har kommit till uttryck genom ord, handling eller på annat sätt”.

I lagförslaget inför man även två nya brott: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp med ett fängelsestraff på högst fyra år. Vid oaktsamhetsbrott behöver det inte finnas uppsåt. Även minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fängelse i fem år. Gärningsmannen ska även ha svårare att försvara sig med att hänvisa till att offret såg äldre ut fysiskt.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Baaam.

 

Annons