Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Vikthets och reklam för bantning förbjuds på Pinterest

05 jul, 2021 
vikthets och reklam för bantning förbjuds på pinterest
Sociala medie-plattformen Pinterest förbjuder från och med nu all typ av bantningsreklam och vikthets. "Ingen storlek passar alla", skriver de och meddelar att de vill att alla ska känna sig välkomna att inspireras hos dem.
Annons
7 kroppspositiva budordBrand logo
7 kroppspositiva budord

Vill man marknadsföra hälsosamma vanor eller annonsera kring träning så är man fortfarande välkommen att göra det på sociala medie-plattformen Pinterest.

Men handlar det om viktnedgång så är det från och med nu inte längre tillåtet i det här forumet. Pinterest förbjuder nämligen all reklam som kretsar kring viktnedgång, antingen i bild eller i text.

Pinterest: Ingen storlek passar alla

På sitt Instagramkonto skriver de att:

"Pinterest har åtagit sig att bygga en säker och inspirerande plats för alla våra användare. Det omfattar att se på hur vi kan utveckla vår policy till det bättre. Vi vill främja innehåll som lyfter kroppsneutralitet och acceptans, så att du kan fokusera på att hitta inspiration för att skapa ett liv du älskar. #nosizefitsall

Annons

Vill att alla ska känna sig välkomna på plattformen

Inför beslutet rådgjorde Pinterest med The National Eating Disorders Association, NEDA, som bland annat jobbar för att minska ätstörningar.

– Vi hoppas att den här globala policyn uppmuntrar andra organisationer och förtag att fundera över eventuellt skadliga signaler de sänder ut via reklam och skapa egna policys som skapar meningsfull förändring, säger NEDA:s vd Elizabeth Thompson i ett pressmeddelande.

Hon säger också att hon tycker det är ett steg i helt rätt riktning av Pinterest att prioritera sina användares mentala hälsa, i det här fallet speciellt personer som påverkas av dietkultur, kropps-skam och ätstörningar.

Haft problem med innehåll som uppmuntrar ätstörningar

Pinterest meddelar också att annonser som idealiserar eller nedvärderar olika typer av kroppstyper undanbedes. Man får inte heller referera till BMI eller liknande index i sina annonser.

Cirka 60 procent av användarna på Pinterest är kvinnor. Enligt Guardian har Pinterest länge haft problem med innehåll som uppmuntrar ätstörningar och införde 2015 blockeringar av sökningar efter sådant innehåll.

Sedan tidigare har de förbud mot bantningspiller och mot reklam som visar före- och efterbilder kring viktnedgång.

Källa: Pinterest, The Guardian Foto: TT

Annons