Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Pia Salming om livet efter Börje Salming: “En bit av mig har försvunnit”

28 apr, 2023 
Börje Salming och Pia Salming
Sorgen och saknaden efter Börje Salming är fortfarande stor hos Pia Salming.
Nu berättar hon hur livet har varit efter hans bortgång.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriärenBrand logo
Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriären

I november förra året gick hockeylegenden Börje Salming bort i sviterna av ALS, 71 år gammal.

Hans bortgång sörjdes av en hel hockeyvärld, hans familj och vänner – och inte minst av hans fru Pia Salming, som han gifte sig med 2016.

“Det känns som att jag har blivit amputerad”

I en ny intervju med Sportbladet berättar hon om livet och sorgen, fem månader efter makens död.

– Det känns som om jag har blivit amputerad, som att en bit av mig har försvunnit. Det började med att vårt liv förändrades över en natt. Börje var trött, orolig, kunde inte njuta av ett glas vin. När vi fick diagnosen i maj kom depressionen. Nu ser jag honom överallt. Var han satt när vi åt middag, tittade på teve, när jag håller på med blommorna… jag ser honom gå runt där ute och påta. Den här tomheten. Det har gått bra i en vecka nu, jag har jobbat och tränat, inte varit så ledsen, men kanske har jag tagit ut mig för ibland känner jag att jag inte vill gå hem från jobbet. När arbetsdagen är slut går alla hem till sin familjer, sina män, och det blir så påtagligt att jag inte har någon att komma hem till.

Annons

Lyssnar igenom Börjes röstmeddelanden

För Sportbladet berättar Pia Salming att hon har fint stöd från Börjes barn och från vänner och kollegor som knackar på för att kolla läget när de oroar sig.

– Jag är tacksam för min familj men jag har ändå min ensamhet kvar, för jag har inte honom och det är så jobbigt. Jag är 56 år och har redan träffat mannen i mitt liv, men nu plötsligt är han borta. Men det får vara så, tills det inte gör lika ont längre. Och det är en liten skillnad i dag jämfört med för några veckor sedan, säger hon.

Fem månader efter hans bortgång är minnet av Börje Salming fortfarande starkt, och han är ännu närvarande i Pias liv.

– Ibland när jag längtar efter honom lägger jag mig ner och lyssnar på hans röstmeddelande i telefonen, och jag vet precis vad han ska säga. Han ringde mig jättemycket eftersom han var ledig och jag jobbade. Jag hör på rösten när han är sjuk, det är framåt juli, augusti, och de kan jag nästan inte lyssna på. Så jag går längre tillbaka, och hör honom prata om julen, det är den 15:e december och han ska åka och hämta ungarnas julklappar som vi beställt och är så glad. Och så säger han ”älskar dig”. Han avslutade alltid sina meddelande så, säger hon.

Foto: TT

Annons