Pernilla Wahlgrens kroppsångest: "Ful i allting"

När den varma årstiden nu gjort entré är det dags att plocka fram sommargarderoben med sina tunna plagg och badkläder. Men vi är många som tycker att det är lite obekvämt att ta på sig den där bikinin igen efter en lång vinter.

En av dem är programledaren Sofia Wistam, som upplevde att hon blev illa till mods när hon skulle sola på sin uteplats häromdagen. I ett nytt avsnitt av podcasten Wahlgren & Wistam, som hon har tillsammans med väninnan Pernilla Wahlgren, berättar hon om sin kroppsångest:

– I dag så har jag hoppat i bikinin för första gången i år och varje gång känner jag mig så obekväm. Jag känner mig som en riktig valross, säger Sofia.

”Vill inte se mig själv”

Även Pernilla delar den känslan – särskilt när bikinin ska provas i ett provrum med skarp belysning:

– Jag fattar inte provrum som har så fruktansvärt osmickrande belysning. Jag stod på Arlanda när jag skulle åka utomlands sist och provade en bikini, men tänkte bara nej tack, säger hon i podcasten och fortsätter:

– Det är ju jag som känner mig ful i allting, det spelar ingen roll hur snygg bikinin är. Jag vill inte se mig själv bakifrån i den där spegeln. Vem är den där tanten som står där? Det är ju inte jag, hejdå!

En bild på vännerna Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam, som har en podcast ihop.

Pernilla Wahlgren har en podcast tillsammans med vännen Sofia Wistam.

Nedstämda av sommarens fina väder

Pernilla har också fått en alltmer växande oro över att hon inte tränar lika mycket som hon kanske borde:

– Jag får inte ångest för att jag äter gott eller unnar mig, för jag vill äta god mat och jag äter inte bara hamburgare eller pizza. Men självklart borde jag träna mer och må bättre av det, tillägger hon.

Det är inte bara badkläder och träningshets som får de två väninnorna att känna den där klassiska sommarångesten. De upplever också att de blivit lite nedstämda på grund av årstidens alla prestationskrav.

– Man får liksom prestationsångest för att det är fint väder ute, att man måste hitta på något. Typ åka ut på landet eller ha en picknick, tillägger hon i podcasten.

Lyssna på hela avsnittet Fin naken här!

Läs mer:

Camilla Läckberg om viktspökena: ”Förbannad över makten kilona har”

Ny forskning: Så påverkas kroppen när du viktpendlar

10 vägar till ett kroppspositivt och hälsosamt 2019

Foto: TT//Karin Törnblom//Magnus Sandberg

Utvald läsning