Nya svenska modemärket ELISE kämpar för kroppsliga rättigheter

ELISE första kollektion släpptes den 20 september 2017, och är fotograferad av konstnären och kroppsaktivisten, Arvida Byström. ELISE finns till försäljning på webben samt på Colette i Paris. ELISE ska också ha en pop-up-butik på Karlavägen 5 i Stockholm som öppnade den 21 september.

”Budskapen i kollektionen utgår från RFSUs definition av Body Rights och lyfter fram alla människors frihet att vara, välja och njuta som sig själv – utan påtryck eller förtryck av andra. Det är en hyllning till människors rätt att älska vem de vill, rätten att bestämma över sin egen kropp och rätten att uttrycka sig själv och sin sexualitet”, skriver RFSU i ett pressmeddelande.

– I en digital värld, där många delar saker på sociala medier, så är mode ett fysiskt medium som låter människor ta ställning i den verkliga världen, där människor möter människor, säger Maria Andersson, generalsekreterare för RFSU.

Bland personerna som bär budskapen i kampanjen finns bland andra Freja Lindberg, Cassandra Klatzkow och Ken Gacamugani. Samtliga budskap utgår från RFSUs idéprogram och definition av Body Rights:

* Friheten att vara: Rätten att uttrycka sig själv och sin sexualitet samt att fatta självständiga beslut över sitt liv. Den enes frihet får aldrig innebära en annans ofrihet.

* Friheten att välja: Rätten att välja om och med vem eller vilka ens sexualitet ska delas och om när en vill ha barn. Den enes val får aldrig förverkligas genom tvång över en annan.

* Friheten att njuta: Rätten att njuta som en själv vill och förverkliga sina begär. Den enes njutning får aldrig gå ut över en annan persons rätt att välja och njuta.

Namnet ELISE är en hommage till Elise Ottesen-Jensen som startade RFSU 1933. Hennes vision om alla individers jämlikhet och frihet är central för ELISE budskap och design. Alla plagg är unisex och alla intäkter från försäljningen av ELISE kommer gå till RFSUs arbete för Body Rights med opinionsbildning och sexualupplysning, både i Sverige och internationellt.

– Jag drömmer om den dag, då alla barn som föds är välkomna, alla män och kvinnor är jämlika och sexualiteten ett uttryck för innerlighet, ömhet och njutning, sa Elise Ottesen-Jensen år 1933 när hon uttryckte sin vision för RFSU.

Se Arvida Byströms bilder på kollektionen nedan.

Foto ELISE/RFSU Arvida Byström

Artikeln publicerades först på ELLE.