Nya riktlinjer för alla som fått vaccin – kan krama barnbarnen igen!

Johan Carlson och barbarn som kramar mormor.
5 aktuella frågor och svar om covid-19
1:56

Efter reklamen: 5 aktuella frågor och svar om covid-19

(1:56)

Slå på ljud

För ett tag sedan släppte Folkhälsomyndigheten på besöksförbuden på äldreboenden och för några veckor sedan fick boende höra att de åter kan krama sina närstående. I dagsläget är nästan 90 procent av de äldsta vaccinerade med åtminstone en spruta.

På en presskonferens på fredagsmorgonen meddelade socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att man nu uppdaterar riktlinjerna för ALLA som blivit vaccinerade.

Nu kan den som fått minst en dos vaccin mot covid-19, för minst tre veckor sedan, åter börja träffa personer utanför det egna hushållet, även inomhus.

De här grupperna bör INTE ta vaccin mot covid-19

– Till exempel är det nu okej för vaccinerade mor- och farföräldrar att krama om sina barnbarn igen. Men var uppmärksamma på symtom, säger Johan Carlson

Nya riktlinjer på äldreboenden

Folkhälsomyndigheten meddelar också att gemensamma aktiviteter på enskilda boenden äntligen kan återupptas så fort alla boende, anställda och anhöriga är vaccinerade.

– Nu kan även äldre som är vaccinerade gå och handla i butik, men ingen vaccinerad får däremot bidra till smittspridningen, säger Lena Hallengren under presskonferensen.

Trots att smittspridningen i Sverige fortfarande är väldigt hög, så har dödstalen sjunkit dramatiskt sedan vaccineringarna kom igång. Så trots att man blivit vaccinerad måste man fortfarande hålla sig till de allmänna restriktionerna om att hålla avstånd och minska risken för trängsel – för att minska andras risk att smittas.

Här återförenas vaccinerade mor- och farföräldrar med sina barnbarn

Stegvis anpassningar för vaccinerade

– Alla vaccin verkar vad vi kan se ha haft en god effekt på de äldre åldersgrupperna, säger Johan Carlson.

Han säger också att anpassningarna för de som fått vaccinera sig behöver ske stegvis, bland annat på grund av att vi fortfarande har en hög smittspridning i samhället.

Viktigt är också att alla som fått en dos även tar sin andra dos vaccin, för att man ska kunna garantera ett långvarigt och starkt skydd mot coronaviruset.

Foto: TT

Utvald läsning