FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Ny forskning: Så skyddar du dig bäst mot vinterkräksjukan

28 feb, 2019 
Vinterkräksjukan kanske sprids via luften.
Att tvätta händerna räcker kanske inte för att skydda mot vinterkräksjukan – inte enligt forskare i Lund. Nu undersöks om viruset kan smitta genom luften, och om det är så behöver vi helt nya sätt att skydda oss.
Annons

Vinterkräksjukan är ett ord som får många av oss att rysa. Och det är inte konstigt – med symptom som kräkningar, diarré och illamående, som håller i sig i omkring tre dagar!

Dessutom är viruset oerhört smittsamt och kan överleva i flera timmar utanför en kropp.

Hittills har vi utgått ifrån att vi enbart blir smittade via 1. Närkontakt med en smittad person, 2. Att använda samma toalett som någon smittad eller om 3. En smittad har hanterat maten vi äter. Men nu pågår tester för att se om forskarnas senaste teori kan stämma – att kräksjukan även kan spridas via luften.

Vi kan andas in viruset

Jakob Löndahl, docent i aerosolteknologi vid Lunds tekniska högskola, är en av forskarna, som forskning.se har intervjuat om den nya studien:

– Det är en kvalificerad gissning. När man kräks och spolar toaletter kommer en massa aerosol (pyttesmå fasta eller flytande partiklar) ut i luften, och det är känt sedan tidigare att viruset är ganska robust och att det överlever lång tid ute i miljön, säger han till forskning.se

Annons

Detta skulle innebära att vi kan andas in dessa partiklar i näsan eller munhålan, och får ner dem till magen när vi sväljer – och bli smittade av viruset.

Hur kan man skydda sig mot vinterkräksjukan?

Tidigare har det främsta rådet varit god handhygien och att använda handsprit (trots att handsprit inte biter på noroviruset som orsakar kräksjukan), men då forskarnas ännu opublicerade resultat tyder på att viruset kanske kan överleva i luften under många timmar kan andra skydd bli rekommenderade i framtiden.

– Bra ventilation, luftrenare, hygienrutiner för personalen. Man kan till exempel hålla dörrar stängda och fälla ner locket innan man spolar toaletten. I sjukhus skulle man även kunna tänka sig andningsskydd i situationer med hög misstänkt luftsmitta, precis i samband med kräkningar eller diarréer. Enpersonsrum är kanske också att föredra framför flerbäddsrum, eller att man isolerar patienten, säger Jakob Löndahl.

Forskningen pågår just nu med avancerade instument på sjukhus där smitta av vinterkräksjuka misstänks. Resultaten väntas publiceras först 2021.

Så skyddar du dig hemma mot kräksjukan:

  • Var extra noga med handhygienen under pågående utbrott.
  • Gnugga händerna ordentligt när du tvättar dem. Mekanisk handtvätt är det bästa sättet att få bort viruset.
  • Använd pappershandduk när du torkar händerna.
  • Återfukta efter tvätt, antingen med handcrème eller återfuktande handsprit. Det förebygger hudsprickor som virus kan krypa ner i.
  • Tvätta textilier i minst 60 grader.
  • Gör rent hemma efter bästa förmåga. Klorin verkar fungera något bättre än vanligt rengöringsmedel. Men räkna inte med att få bort alla virus, det är så gott som omöjligt!

Så skyddar vi oss från vinterkräksjukan på offentliga platser:

  • Tvätta händerna noga, före måltider och efter toalettbesök.
  • Använd flytande tvål och pappershandduk på skolor, förskolor, arbetsplatser och offentliga miljöer.
  • Undvik att äta av bufféer där många rör vid maten.
  • Undvik magsjuka personer.

Källa: Forskning.se, Folkhälsomyndigheten  Foto: TT

 

Läs mer:

Allt du behöver veta om vinterkräksjuka

Därför får vissa av oss aldrig vinterkräksjukan

Läkaren tipsar: Bästa maten att äta efter magsjuka

 

Annons