Ny studie: Vid den här åldern är vi som allra lyckligast

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

När är vi egentligen som lyckligast i livet? I ung ålder när livet ligger framför oss – eller när vi kommit upp i ålder och har livet att se tillbaka på? En ny studie från Storbritannien visar att det finns två lyckotoppar i livet – en tidigt och en sent. Mest tillfredställelse känner vi nämligen när vi är 16 och 70 år gamla.

Den brittiska studien påbörjades redan 2010, och en av anledningarna till att man började forska på området var för att man tyckte att tidigare studier bara mätt lycka i ekonomiska faktorer.

”Det är hög tid att vi medger att det finns mer i livet än pengar och det är dags att fokusera på annat än BNP och fokusera på människors välbefinnande”, sa David Cameron, en av forskarna bakom studien, till tidningen The Guardian.

Ångesten kan öka när vi är mellan 25 och 55

Förutom att vi är som mest tillfreds med livet när vi är 16 och 70 år gamla visar studien att lyckonivåerna faller mitt i livet. Mellan 25 och 55 års ålder är det nämligen vanligt att ångestnivåerna tar vid och ökar. Men efter 50 växer känslan av tillfredställelse igen, och runt 70 pikar alltså lyckonivåerna.

Enligt studien är god hälsa, partner och jobb avgörande komponenter för att vi ska känna tillfredställelse och lycka i livet. Men även ålder, inkomst, bostadstyp och bostadsort har klart inflytande över resultatet.

Liknande studie har gjorts i Sverige

För knappt två år sedan gjordes en liknade studie i Sverige, och lyckoforskaren Filip Fors kom då fram till att åren mellan 60 och 75 är de lyckligaste i våra liv. I en intervju med SVT sa Filip Fors att det finns ett genomsnittligt samband mellan lycka och pengar, men att även livserfarenhet och fritid bidrar till att det är lättare att känna lycka när vi är äldre:

”Det är ett mönster vi sett i många andra länder också, att äldre människor är lyckligare. Det finns olika idéer om vad det beror på. Vi lär oss med åldern att hantera motgångar och negativa känslor på ett bättre sätt. I den åldern är också många pensionärer, och kan använda tiden till sånt man tycker om”, sa Filip Fors bland annat till SVT.

Källa: Resolution Foundation, Lyckostudie av Filip Fors
Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Känns det obehagligt att vara själv? Det här kan vara förklaringen

Sverige är världens bästa land för kvinnor

Sverige är det bästa landet att uppfostra sina barn i

Dela på: