Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Ny kritik mot 16 weeks of hell: Hur tänker de?

12 jun, 2020 
Den stora hälsoresan, 16 weeks of hell kritiseras
Dplays program Den stora hälsoresan – från soffpropp till superkropp, där man följer tränings- och kostutmaningen 16 weeks of hell, får än en gång kritik. Den här gången är det hockeyspelaren Jonathan Hedström som menar att det kan trigga ätstörningar.
Annons

16 weeks of hell är tränings- och dietkonceptet som vi får se kändisar testa i Dplays program Den stora hälsoresan – från soffpropp till superkropp. Programmet har tidigare fått kritik av flera träningsprofiler som bland annat inte tycker att det är hälsa det handlar om när man tränar så hårt och äter så strikt.

Hockeyspelaren: Den stora hälsoresan kan trigga ätstörningar

Nu kritiserar ännu profil programmet. Det är före detta hockeyspelaren Jonathan Hedström som menar att programmet kan trigga igång ätstörningar. Jonathan Hedström har själv lidit av ätstörningar en längre period, och jobbar i dag med att försöka hjälpa andra i samma situation, bland annat genom att föreläsa om det.

– Jag som har levt med en ätstörning sedan jag var 17 år, och fortfarande går hos psykolog på en ätstörningsklinik, vet hur mycket ett sådant här program kan trigga. Jag tycker att kanalen borde ta sitt ansvar och lägga ned det, säger han till Expressen.

Annons

”Det finns en hets att vi ska se ut på ett visst sätt”

Han berättar också att han fått mejl och sms från ungdomar som lider av ätstörningar och som har reagerat på Den stora hälsoresan och säger att:

  Det finns en ständig hets i vårt samhälle om att vi ska se ut på ett visst sätt och det leder till att många barn och ungdomar tidigt drabbas av ätstörningar. Och ett koncept som 16 weeks of hell och tv-program som Den stora hälsoresan gör saken ännu värre.

Jonathan Hedström kan inte heller förstå de kända profiler som är med i programmet.

– Att det finns kändisar, som är förebilder för många, som ställer upp i ett sådant här program. Jag undrar hur de tänker. De tycks inte förstå hur illa det kan gå om man drabbas av den här sjukdomen och att det de gör kan leda till att ännu fler drabbas, säger han till Expressen.

Grundaren: 16 weeks of hell är inte för alla

Grundaren till konceptet 16 weeks of hell, Tony Andersson har tidigare sagt till MåBra att namnet på programmet kanske inte är optimalt, men att det är bestämt av Discovery Network, som ligger bakom produktionen.

Annons

– Det vore ju givetvis enklare på alla sätt om det helt enkelt hette 16 weeks of hell, sa han då.

Vid samma tillfälle kommenterade Tony Andersson diskussionen kring ätstörningar och sa att det inte är en utmaning som passar någon med ätstörningar och att det inte är en grupp han vänder sig till med sitt koncept. Bland annat sa han att:

– Vi jobbar aktivt med att få deltagarna att inse att det går ut på att tillföra kroppen så mycket näring som möjligt i slutändan och att för lite mat/näring aldrig är okej.

Och att:

– Jag själv har aldrig varit i närheten av några ätstörningar och det är mitt förhållningssätt till mat vi försöker förmedla.

Foto: Dplay, TT

LÄS MER:

Därför snackar alla om Den stora hälsoresan och 16 weeks of hell

Agneta Sjödin om 16 Weeks of Hell: Jag har aldrig känt mig så stark som nu!

Anders Öfvergårds stora oro efter drastiska viktraset

Martina Haag stoppas efter stora viktbråket i tv

Måns Möller efter utseende-kommentarerna: Tycker man ska få bestämma själv

Annons