Nina Gunke: Så är äktenskapet med Samuel – efter alzheimersbeskedet

Nina Gunke

För två år sedan fick skådespelaren Nina Gunke veta att hon drabbats av Alzheimers sjukdom. Hon började ana oråd efter en inspelningsdag när att hon kunde inte sätta en enda av sina repliker trots ihärdiga försök, och då kom paniken rusandes och hon bestämde sig för att uppsöka vård.

Se också: Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelaren

Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelaren
1:02

Efter reklamen: Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelaren

(1:02)

Slå på ljud

– När läkaren ringde och sa: ”Kom hit och ta med dig din man” förstod jag att det var allvarligt. Jag misstänkte att det var demens. Men när jag fick beskedet skrek jag ändå rakt ut: ”Neeeej, inte alzheimer!” Och när de sa att de måste ta ifrån mig mitt körkort, då brast det totalt för mig. Det kändes som om mitt liv tog slut. Jag skämdes för min sjukdom och isolerade mig hemma. Det var bara de allra närmaste som kände till att jag fått Alzheimers sjukdom, säger Nina Gunke i en intervju med Amelia.

Drottning Elizabeths liv i bilder – 70 år på tronen

Har släppt skammen över sjukdomen

Till en början höll hon sjukdomen hemlig, men till sist öppnade hon upp om det hela i TV4:s Nyhetsmorgon.

Samuel Holgersson och Nina Gunke på galapremiär tidigare i år.

Samuel Holgersson och Nina Gunke på galapremiär tidigare i år.

Karin Törnblom/TT

– Det var en befrielse. Jag är så otroligt tacksam att jag tog steget och berättade om min sjukdom i Nyhetsmorgon. Det ledde till så mycket bra i mitt liv. Jag fick ett otroligt fint gensvar. Människor skickade blommor till mig och skrev och tackade för att jag berättade. Jag mår så mycket bättre nu, när jag har släppt skammen över sjukdomen. Nu tvekar jag inte att be om hjälp i en affär, till exempel. ”Jag har alzheimer, kan du hjälpa mig?” säger jag till expediten. Och alla är snälla och hjälper mig. Att jag berättade om sjukdomen ledde även till nya spännande uppdrag, berättar hon vidare i Amelia.

”Har fortfarande kul tillsammans”

Vid sin sida har hon maken Samuel Holgersson, som hon varit tillsammans med i 22 år. De träffades på en blinddate, och blev snart ett par. För tidningen berättar Nina Gunke om hur relationen ter sig i dag, ungefär två år efter diagnosen.

– Det kändes så enkelt, redan från början. Vi hade, och har fortfarande, kul tillsammans. Vi har många gemensamma intressen: resor, mat, kultur, teater, att umgås med våra barn och barnbarn, att träffa vänner, säger hon.

Behandling vid Alzheimers sjukdom
1:12

Efter reklamen: Behandling vid Alzheimers sjukdom

(1:12)

Slå på ljud

Foto: TT

Utvald läsning