Merja Haanpää om livet efter Hotell romantik

Merja Haanpää

Merja Haanpää, 70, var en av deltagarna i Hotell romantik på SVT, och hon blev en av tittarnas stora favoriter under sin medverkan.

Efter programmet har det varit fullt upp, och när Måbra pratar med henne gör hon sig redo för att åka från sitt hem i Uppsala till Stockholm och vara med i Sofia Dahléns Youtube-serie Paradrätten. Där ska hon laga strömming.

5 svenska kändisar som får barn 2023
1:12

Efter reklamen: 5 svenska kändisar som får barn 2023

(1:12)

Slå på ljud

– Det ska bli så roligt, för det är den typen av mat som jag växte upp med. Det fiskades, slaktades på gården, plockades bär, man odlade rotfrukter. Allt man behövde, säger hon och fortsätter:

– Jag är ju uppvuxen med det gamla i Finland. Och för mig är det magi, att jag har kunnat bevara lite av det och kunna tillföra allt det andra som tillkommit.

Merja Haanpää: ”Jag tror på de unga”

Detsamma gäller med form och design. Merja Haanpää har ett jätteintresse för allmoge som möter ny design, och nordisk stil både vad gäller kläder och i hemmet.

Och att få lära de yngre generationerna om det gamla är hon tacksam över att kunna göra.

– Det är magi över att jag får vara med nu på olika hörn och visa lite hur gamla människor kan bevara något som också är viktigt för framtiden.

Det är inget jättestort steg för henne att vara med i sammanhang med yngre målgrupp. Merja Haanpää har nämligen vigt sitt arbetsliv åt att jobba med barn och ungdomar, bland annat på Uppsala kommun.

– Jag har haft den stora förmånen att jobba med framtiden, och framtiden är barn och unga. Det viktigaste för framtiden är att vi har barn som vi älskar, som känner sig älskade och behövda. Jag arbetar för jag tror på de unga, säger Merja Haanpää som än i dag har olika uppdrag.

Barnbarnet tipsade Merja om Hotell romantik

Hon sökte sig till programmet tack vare sitt barnbarn Alice, som skickade ett sms och sa att Hotell Romatik var som gjort för henne.

– Och nog har jag någongång sagt att mormor gärna skulle vilja ha en genomsnäll man med ordning och reda som också prioriterar sin familj. Och att få beröring av en man. Du vet: att få hångla lite, säger hon.

Så det var ingen jättestor övertalningskampanj som behövde genomföras. Merja sökte in, åkte på casting och ett litet tag senare fick hon veta att hon skulle till Davos.

Veckan i Schweiz beskriver hon som magi.

– Den var så fantastiskt. Att hamna i alperna, och i det här fantastiska landet som är så rent och så vackert. Det var ett gammalt hotell med den där patinan som de bevarat så vackert. Jag älskar såna miljöer, säger hon och fortsätter:

– Jag har sagt det förr, att alla har vi varit på en fest där ingen vill ha en. Något mingel där man inte vet vem man ska prata med. Men det blev en sådan gemenskap som satt i rummen. Alla satt med alla. Jag pratade med alla och satt i knä på någon, höll om någon och kramade någon. Och jag blev lika glad i männen som i kvinnorna.

Nya kändisskapet efter Hotell romantik

Merja Haanpää har blivit något av en kändis sedan Hotell romantik, och det händer ofta att folk kommer fram på stan för att prata med henne. Och på sociala medier strömmar snälla och fina meddelanden in.

– Hur kan man få så mycket kärlek? Det har fått tårar att rulla på min kind. Det är så fina saker och långa brev på Messenger. Det har varit helt fantastiskt. Och när min döttrar läst igenom säger de det, ”men det är ju precis så där du är, du är ju så snäll”, säger Merja Haanpää som har sju barn och fjorton barnbarn.

Magdalena Forsbergs liv efter tumören – viktiga lärdomen

Någon kärlek hittade hon inte i programmet, och har inte hittat rätt efter heller. Än så länge i alla fall – för Merja Haanpää är fortfarande hoppfull.

– Jag är kär i hela min familj, så jag har så mycket kärlek. Men jag har ingen passion och kärlek med någon man, men rätt vad det är som så kommer den, säger hon.

Förutom barnens far har hon haft en stor kärlek till i sitt liv. De var ihop i tio år innan det tog slut.

– Det skulle vara härligt om jag mötte det en gång till. Och det kommer absolut.¨

Foto: SVT, privat

Utvald läsning