Magdalena Forsbergs liv efter tumören – viktiga lärdomen

Magdalena Forsberg
5 saker om Magdalena Forsberg du kanske inte visste
1:40

Efter reklamen: 5 saker om Magdalena Forsberg du kanske inte visste

(1:40)

Slå på ljud

Magdalena Forsberg är en av Sveriges största idrottare genom tiderna. Som skidskytt har hon vunnit Världscupen sex gånger, hon har tagit sex VM-guld, ett silver och sex brons, och i OS tog hon två brons.

Dessutom har hon tilldelats Jerringpriset fyra gånger, vilket är fler än någon annan idrottare.

Efter alla framgångar i skidspåret var Magdalena Forsberg med om något omskakande. Under våren 2018 fick hon nämligen veta att hon fått en tumör på ena njuren.

“Det första jag tänkte på var barnen”

Det hela började med att hon fick magproblem, och efter att ha uppsökt läkare fick hon veta att hon var laktosintolerant. Så laktos försvann från kostcirkeln, men magproblemen fanns kvar.

Då gjorde fler undersökningar, och vid en datortomografi framgick det att hon hade en tumör på ena njuren.

När besked kom blev hon chockad men rädslan för döden var inte det värsta, berättar Magdalena Forsberg för Amelia.

– Det första jag tänkte på var barnen. Tänk om jag inte får följa dem in i vuxen ålder. Och varför har jag inte lärt dem det här och det här. Kan de tvätta? Vet de hur ofta man ska byta lakan? Ganska knäppa saker, säger hon.

Tumören visade sig vara godartad och Forsberg opererades i juni samma år.

Peter LeMarc drabbad av stroke – oklart om skadorna är bestående

“Jag fick ett bonusliv”

Det var naturligtvis en omtumlande tid för skidskytten, men hon berättar att hon också tagit med sig positiva saker från det hela.

– Jag fick ett bonusliv, och bestämde mig direkt för att göra det bästa av det. För min skull, och för alla dem som inte får chansen att leva. Så jag skulle säga att jag är Magdalena 2.0 nu. Jag vill leva varje dag, ta en stor tugga av livet, säger hon till tidningen.

Magdalena Forsberg säger att hon är med öppen för saker nu än innan tumörskedet.

– Jag tackar mer ja än nej nu. Mottot är att det gäller att passa på att göra roliga saker även om det inte funkar precis exakt med mitt liv och schema, för man vet aldrig vad som ­händer.

Foto: TT

Utvald läsning