Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Mattias och Johan från Biggest Loser startar viktklinik: "Är en mental resa"

31 maj, 2019 
AvErika Garmelius
Markus och Sune från Biggest Loser har startat viktklinik.
Deltagarna Mattias och Johan från "Biggest Loser" öppnar upp en viktklinik. Det ska vara ett fokus på både den fysiska och mentala hälsan och där de vill ge den kunskap som krävs för att behålla vikten när man kommer hem.
Annons

Deltagarna Mattias Lag och Johan ”Sune” Sundahl i ”Biggest Loser” har startat en viktklinik, vilket är som det låter: En klinik som ska hjälpa dig att gå ner i vikt. Varje år är det cirka 2000 personer som söker till ”Biggest Loser” men det är endast runt 14 personer som blir antagna till programmet. Tanken bakom viktkliniken är att det ska vara en möjlighet för de människor som inte har kunnat vara med i ”Biggest Loser” att ta tag i sina viktproblem.

– Man skulle kunna säga att det är en förfinad variant av ”Biggest Loser”. Här maximerar vi viktnedgång och livsstilsförändring – men det är inte på tv. På plats kommer det finnas läkare, dietist, sköterska, tränare och viktcoach, säger Mattias Lag till MåBra.

”Jag vill att alla ska få chansen att leva ett liv utan övervikt”

Mattias fick under inspelningen av programmet ”Biggest Loser” en hjärtinfarkt som MåBra tidigare skrivit om här.

– Det var en vidrig känsla, det kändes nästan som om någon hade skjutit mig i axeln. Jag blev förd till sjukhuset och fick redan i ambulansen medicin, något som förmodligen räddade mitt liv, säger Mattias.

Annons

Idag mår han väldigt bra och målet med viktkliniken är att kunna ge den känslan till andra människor. Mattias beskriver att hans övervikt kändes som att han var kidnappad i sin egen kropp – man har svårt att träna men det är det som behövs för att kunna få en förändring.

– Många anser att lösningen på övervikt är att genomgå operationer som exempelvis gastric bypass eller gastric sleeve och för vissa är operationen framgångsrik men jag har flera personer i min närhet som har trots operationen lyckas överäta och töjt ut magsäcken igen. Huvudet är fortfarande trasigt även om man opererar magen. En viktresa är en mental resa samtidigt som man måste attackera problemet på utsidan, säger Mattias.

Så ser upplägget för viktkliniken ut

Mattias berättar att viktkliniken ska ge ett stödpaket där man kommer att jobba mycket med tankar och den mentala hälsan samtidigt som det även är fokus på den fysiska hälsan. Under tre veckor bor deltagarna på Föllingegård där de har ett fullspäckat schema med träning, matlagning och kostlära.

Annons

Mattias menar att kunskap är nyckeln, varje dag lagar deltagarna mat tillsammans med en diets för att lära sig vad de kan äta. Sedan lär de sig även hur de ska hantera vardagen, vad kan man tillexempel äta om man går på fest? Varje dag får alla ett A4 papper med olika recept som de kan ta med sig hem.

– Det gäller även att komma ihåg att inget är kört. Även om du faller för frestelser och exempelvis äter kakor, måste du hitta motivationen till att ändå fortsätta din viktresa och då är det viktigt att ha kunskapen om hur du tränar bort som i detta fall kakorna, säger Mattias.

Efter tre veckor åker deltagarna hem och det är egentligen då den stora utmaningen börjar, då gäller det att stå emot alla frestelser som finns. Under tiden hemma har deltagarna även kontakt med sin viktcoach ungefär tre gånger i veckan. Precis i början görs en hälsokontroll där man tar prover för bland annat levern, njurarna och så vidare. Detta upprepas även efter de tre veckorna på gården samt efter tre månader då programmet avslutas.

Annons

När öppnas portarna för viktklinik?

Allt är i princip klart men den 21 juli anländer de första gästerna. 16 platser av 36 är bokade och om du vill anmäla dig kan du göra det på deras hemsida.

– Vi är helt överväldigade över den responsen vi har fått och jag hoppas verkligen att vi ska kunna göra så att människor ska kunna må så bra som jag gör nu efter ”Biggest Loser”, säger Mattias Lag.

Foto: Privat & TV4

Läs mer:

”Biggest Loser” 2019: Här är årets alla deltagare 

Stort test: Därför går du inte ner i vikt!

Annons