Malin Berghagen med i upprop mot sjukhusmat: ”Måste få ett stopp"

Det var i början av mars som Barbro ”Lill-Babs” Svensson drabbades av hjärtflimmer och fick föras till sjukhus. Familjen har berömt vården hon fått, men något dottern Malin Berghagen inte var nöjd med under sjukhusvistelsen är maten som serverades till de sjuka.

”Efter förra veckans äventyr på svenska sjukhus konstaterar vi att vi i Sverige har bästa sjukvården ever och personal med hjärtan av guld men maten!!! Jag är så arg så jag inte vet vad jag heter!!”, skriver Malin Berghagen på Instagram.

I ett blogginlägg delar hon med sig av fler bilder på maten som serverades och berättar vidare om sina upplevelser. Hon visar bland annat upp bilder på frukter på burk, rispudding och potatismos.

”Ursäkta mitt språk men vem FAAAN lagar denna mat till sjuka människor??? Är det det här våra skattepengar går till?”, skriver hon i inlägget på sin blogg.

För att göra situationen bättre för sin mamma turades Malin Berghagen och hennes systrar om att köpa med sig näringsrik mat till sjukhuset.

Uppropet #Sjukmat

Nu sluter Malin Berghagen sig till uppropet #sjukmat för att få till en förändring. Hon uppmanar även sina läsare att påverka genom uppropet samt genom att prata med skolor, äldreboenden och sjukhus.

”Detta måste få ett stopp!! Vakna!! Protestera! Sparka de som lagar maten för det är vi som betalar för det. På vilken resturang som helst hade vi skickat tillbaka maten. Det är upp till var och en av er och säga ifrån när ni är på sjukhuset. Kräv bra hälsosam mat för dig eller din anhörige. För det är du som har betalt för den det är du som vill bli frisk”, skriver hon i blogginlägget.

Läs också: Nytt upprop mot sjukhusmat: ”Maten de serverade gjorde min man sjukare”

Uppropet #sjukmat startades i januari av Food Pharmacy med syfte att få svenska sjukhus, skolor och äldreboenden att servera mat som ger näring och bidrar till att göra patienter friska. Bland annat hoppas de att sjukhusen ska sluta med raffinerat socker och tomma kolhydrater till förmån för fibrer, antioxidanter och vitaminer.

När uppropet fått in 10 000 berättelser via Facebooksidan facebook.com/sjukmat och hashtaggen #sjukmat på sociala medier är tanken att lämna över dem till socialministern för att få till en förändring.

MEN: Alla håller inte med Malin Berghagen. MåBras bloggare Malin Wollin ser en helt annan sida av myntet. Läs hennes inlägg här!

Foto: IBL & Instagram/@sjukmat

Utvald läsning