Malala Yousafzai pryder Vogues omslag – se fina bilden

Malala Yousafzai

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
0:39

Efter reklamen: 5 saker om Malala du inte visste

(0:39)

Det var år 2012 som Malala Yousafzai, 23, överlevde ett attentat ombord på en pakistansk skolbuss. Swatdalen som bussen färdades i styrdes vid tidpunkten av militanta islamister som inte ansåg att unga flickor skulle ha rätt till utbildning. Malalas räddning blev den specialistvård hon fick i Storbritannien dit hon, föräldrarna och hennes två yngre bröder flögs efter attentatet.

Hon blev därefter snabbt en en global symbol för kampen för flickors rätt att gå i skola. Två år senare belönades Malala Yousafzai med Nobels fredspris, som den yngsta pristagaren någonsin.

När Malala Yousafzai nu pryder modetidningen Vogues juliomslag passar hon på att berätta om sitt liv idag, rapporterar Dagens Nyheter.

Bär traditionell huvudduk

På tidningens omslag bär Malala en röd huvudduk, en symbol för hennes sunnimuslimska tro och pashtunska rätter.

– När muslimska flickor bär vår traditionella klädsel anses vi vara utan röst i ett patriarkalt samhälle. Jag vill berätta för alla att du kan ha din egen röst och behandlas jämlikt inom den egna kulturen, säger Malala Yousafzai till Vogue.

Hon berättar att hennes studier vid det ansedda Oxford University har gjorde att hon efter all uppmärksamhet trots allt kände sig som en ”vanlig” ung människa.

– Jag njöt av bokstavligen allting – att äta på McDonalds eller spela kort med mina vänner. Tidigare hade jag inte varit tillsammans med personer i min egen ålder, säger hon, och fortsätter:

– Först återhämtade jag mig efter skadan och reste sedan runt i världen, skrev en bok och spelade in en dokumentär.

Malalas kontrakt med Apple

Vogue titulerar Malala ”överlevare, aktivist, legend”. Hon bor kvar i Storbritannien och på frågan om vad hon tänker sig om sin egen framtid svarar Malala:

– Det är en fråga som jag tänker på varje kväll. Jag ligger vaken i timmar och funderar på vad som ska hända härnäst. Kommer jag att bo kvar i Storbritannien eller flytta tillbaka till Pakistan eller något annat land? Kommer jag att bo på egen hand eller tillsammans med mina föräldrar? Som föräldrar från ett asiatiskt land vill de att barnen bor hemma för evigt, säger hon.

Även om Malala inte vet precis vad hon ska göra framöver så har hon i vart fall skrivit kontrakt med Apple TV Plus för att inom den närmsta framtiden jobba med dokumentärer, drama, komedier och barnprogram.

Källa: Dagens Nyheter

Foto: TT

Redaktionens tips

Greta Thunberg om kändisarmötena: "Blir så ytligt"

Greta är inte ensam! Här är 8 flickor som förändrat världen

Dela på: