Peter LeMarc drabbad av stroke – oklart om skadorna är bestående

Peter LeMarc
Kan man fördröja klimakteriet?
0:53

Efter reklamen: Kan man fördröja klimakteriet?

(0:53)

Slå på ljud

Artisten Peter LeMarc har hållit sig undan rampljuset den sista tiden. Nu berättar han att det beror på att han fått en stroke för en och en halv månad sedan, något som så klart fått konsekvenser.

“För snart sex veckor sedan drabbades jag av en stroke. Enligt min journal är det en vänstersidig occiptal stroke. En propp har hindrat syresättning i en del av vänster bakre hjärna där celler dött, just i syncentrat”, skriver han i ett inlägg på Instagram.

“Delar av mitt synfält är borta”

Tess-artisten berättar mer om hur det påverkar honom i vardagen.

“Delar av mitt synfält är borta. Detta gör att jag har väldigt svårt att läsa löpande text, som i t.ex. böcker eller tidningar. Jag får inte heller köra bil. Ingen kan i nuläget säga om skadorna är bestående eller om och hur mycket min hjärna kan lära om”, skriver han.

Peter LeMarc berättar vidare att synen inte förbättrats nämnvärt sedan stroken för sex veckor sedan. Återhämtningen tar tid, och enligt hans läkare måste han ha tålamod.

“Tyvärr är tålamod min allra sämsta gren. Men mina armar, ben, leder, tal, sångröst och humor är intakta. Kanske är min humor om möjligt lite svartare. Jag blir däremot väldigt fort hjärntrött. Måste stänga av. Hjärnan kämpar, antar jag”.

LeMarc kamp mot cancern

Peter LeMarc har tidigare varit öppen med sina hälsoproblem. 2009 drabbades han av cancer.

– I november förra året fick jag ett oväntat och svårt besked. Jag hade cancer. En framgångsrik behandling genomfördes i december och januari. Allt gick väldigt fort, skrev Peter LeMarc då.

Så lever handbollslegendaren Magnus Wislander i dag – efter stroken

Han tog sig igenom det, men fem år senare drabbades hans fru Monika Asplén också av cancer.

– Cellgiftet höll på att ta livet av henne. Hon fick feber och de sa åt mig att åka in akut. Jag körde som en biltjuv in till Södersjukhuset, halv fyra en söndagsnatt. Det var en fruktansvärd upplevelse, har Peter LeMarc tidigare sagt till Aftonbladet.

Sjukdomarna gjorde dock att de kom ännu närmare varande.

– Har det påverkat vår relation något så är det att vi har blivit ännu tajtare. Vi har bara varandra till slut, han han sagt till Aftonbladet.

Foto: TT

Utvald läsning