Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Madeleine Vall om Elitstyrkans hemligheter: Vidrigare än jag trott

03 feb, 2021 
Madeleine Vall är deltagare i Elitstyrkans hemligheter
Utmaningarna i Tv4:s Elitstyrkans hemligheter är ingen lek. Det vet Madeleine Vall som är en av deltagarna som utsattes för fysiska och mentala test. "Jag är fascinerad över hur snabbt det går att bryta ner en människa", säger hon till MåBra.
Annons
Elin Härkönen, om utmaningarna i Elitstyrkans hemligheter SverigeBrand logo
Elin Härkönen, om utmaningarna i Elitstyrkans hemligheter Sverige

”Ni ska falla bakåt rakt ner i vattnet. Korsa armarna framför bröstet, släpp kontrollen, slappna av och på mitt kommando faller ni. Verkställ!”

Det är en av de fyra, minst sagt hårda, instruktörerna i Tv4-programmet Elitstyrkans hemligheter som ger ordern, ståendes på en platå sju meter över vattenytan vid Blå Lagunen på Gotland.

Det här är en av utmaningarna i programmet där personer genomgår liknande tester som försvarets elitförband, SOG, gör vid uttagningar.

Se ocksåallt vi vet om Elitstyrkans hemligheter Sverige säsong 2.

Madeleine Vall är deltagare i Elitstyrkans hemligheter

17 personer går upp, en efter en, för att falla handlöst ner i vattnet. En av dem är Madeleine Vall, tidigare fighter som bland annat tagit flera VM- och EM-medaljer i thaiboxning. Men som var tvungen att sluta slåss 2015 på grund av hjärnskador.

”Inga fler slag mot huvudet om du vill leva”, var läkarnas dom. Något som Madeleine har försökt acceptera sedan dess, då hon gav upp det hon i stort sett levde för. Sedan dess har jakten på kickar tagit henne på andra äventyr. Ett av de senare Elitstyrkans hemligheter.

Annons

"Några snäpp vidrigare än jag hade trott"

– Det här går lite i linje med allt som jag har gjort. Jag har jobbat med att utmana mig själv fysiskt och mentalt i många år. Jag är nyfiken på hur jag hanterar tuffa situationer. Det var tanken bakom min ansökan till programmet. Men sedan var det här en utmaning 2.0, "några" snäpp vidrigare än jag hade trott.

Nästan ingen mat eller sömn. Ingen kontroll över vad som ska hända, när något ska hända eller vilken utmaning som står näst på tur är deltagarnas vardag, förstår man när man ser programmet. Inte många skulle utsätta sig själva för det frivilligt.

Jag får såklart kickar av att klara de här grejerna också. Men jag var med främst i syfte att testas och utvecklas. Det är i svår stress och press man behöver kunna hantera sig själv om man vill vara stark, på insidan. Men man kan inte bli stark på riktigt om man inte tar reda på vilka ens svagheter är, och det här TV-programmet var en chans att göra just detta.

Madeleine Vall har varit fighter på elitnivå
Madeleine Vall har varit fighter på elitnivå.

Tittarna ser bara den "superkortade" versionen

Att med förbundna händer och fötter ta sig ner till tre meters djup i vatten och upp igen, många gånger om, var en av utmaningarna redan i första programmet. Långa marscher med mycket extra vikt verkar vara det man ägnar sig åt mellan utmaningarna.

Annons

– Det tittarna ser är ju också bara en timme av dygnets alla 24. En hinderbana till exempel gör vi inte bara två varv, utan i flera timmar. Samma sak när vi går och bär på dunkar på natten, det var långa stunder och flera gånger. Man ser bara en superkortad version.

I andra avsnittet av programmet är det stort fokus på Madeleine. Dels väljer flera av de andra deltagarna just henne när en av instruktörerna ber alla peka ut den person som de tror kommer att bryta först. Det på grund av en skada i ljumsken som gör att Madeleine har ont och svårare att röra sig.

Instruktörerna om Madeleine Vall: "har svårt för henne"

Men även de fyra instruktörerna lägger fokus på Madeleine och säger att de ”har svårt för henne”, diskuterar hur hon ibland haltar på grund av ljumsken men ändå levererar när det gäller. Att de tror det beror på att hon fejkar skadan för att hon vill ha uppmärksamhet och få andra att jobba för henne.

Annons

De pratar också om det med Madeleine. Säger att det är mycket yta de ser, att hon inte visar sig sårbar. Det kommer många tuffa ord som lätt skulle kunna knäcka någon.

– Med min fightbakgrund är det naturligt för mig att inte visa känslor eller sårbarhet, eftersom allt motståndaren kan läsa av kan användas mot dig. Jag har förstått att det kan uppfattas som provocerande men det är mitt verktyg för att fixa en tuff uppgift, en styrka just då, det är absolut inte menat att vara respektlös, säger Madeleine.

"Smärta går att hantera med adrenalinpåslag"

Och att prestera när det gäller är vad fighters gör. Oavsett skador och smärtor.

– Smärta går att hantera under kortare perioder, när man ska prestera i ett sammanhang med möjlighet till adrenalinpåslag. Men adrenalinet går inte att använda under längre perioder eller om jag hunnit bli kall, och då blir smärtan tydligare.

Och det där med att hon skulle ge upp, bara för att andra pekar ut henne som svag – det kan vi glömma.

Annons

– Det triggar snarare mig att prestera mera. Jag får bränsle av att folk förminskar mig eller tror jag ska ge upp.

Låter alla deltagare boxas – utom Madeleine Vall

För att testa Madeleine ytterligare bestämmer sig också instruktörerna för att inte låta henne göra det hon älskar mest – att slåss – när alla andra deltagare får gå boxningsmatcher mot varandra. De vill se hur Madeleine reagerar.

– När jag först såg vad vi skulle göra blev jag så glad. För de andra som inte har samma bakgrund eller erfarenhet av att slåss, var det förstås en väldigt jobbig situation men för mig var det som att vara hemma igen. Jag trodde jag skulle få gör det jag velat göra och saknat, i så många år.

Men när alla andra fått boxas och det bara är Madeleine kvar avbryter de övningen och går tillbaka till lägret.

– Jag har ifrågasatt mig själv efteråt – hur jag inte såg det komma. Jag försöker alltid analysera scenarion och visualisera för att vara så förberedd jag kan, men det här var jag inte beredd på.

Annons

"Som att återuppleva beskedet efter skallröntgen"

För Madeleine, som vid det här laget inte sovit eller ätit ordentligt på flera dygn, och gått igenom tuffa fysiska och mentala utmaningar så blev situationen riktigt jobbigt.

– Det kom så mycket annat där och då. Det var som att återuppleva beskedet efter skallröntgen, att jag inte kunde fightas igen. Därför gjorde det så jävla ont. Jag var beredd att ta riskerna med att slåss men fick inte chansen.

Även om Madeleine visste ungefär vad hon gav sig in på när hon sökte till Elitstyrkans hemligheter så kunde hon inte föreställa sig exakt hur tufft det skulle bli.

Madeleine Vall i Elitstyrkans hemligheter

Fascinerad över hur snabbt man kan brytas ner

– Jag är fascinerad över hur snabbt det går att bryta ner en människa, och då är det ändå inte svaga människor som är med i programmet. Men att vara nedfrusen, utan sömn, utan mat och med tunga fysiska övningar i timmar … Och sedan alla rädslor på det. Det går snabbt att brytas ner och bli en mycket svagare version av sig själv då.

Annons

Och då har ändå Madeleine erfarenhet av många av de element som ingår.

– Jag har gått dagar utan mat inför matcher, och haft mycket smärta och adrenalinpåslag. Men kanske inte allt på en gång. Och det har varit i sammanhang där jag är ”trygg” och förberedd. Det här var värre än man kan någonsin kan föreställa sig.

"Fick hallucinationer till slut, allt flöt ihop"

Madeleine berättar hur hon började tvivla på vad som egentligen var sant under inspelningens gång.

– När jag var som mest nedbruten kunde jag inte skilja på vad som sades och på vad som var sant. Dessutom kunde jag inte avfärda allt. Något de sa stämde lite, något stämde helt, annat kanske inte alls. Jag fick hallucinationer till slut, allting bara flöt ihop. Jag fick känslan av att jag var en dålig människa, även om jag kunde tänka att det inte alltid var rättvist vad som sas.

Efter inspelningen har hon analyserat en del av vad som hänt, men inte allt. Hon väntar på att se alla program, för att få en tydligare bild.

Annons

Måste se alla program för att få en tydligare bild

– Jag har inte riktigt kunnat analysera rättvist eftersom jag fortfarande inte vet vad som är på riktigt och vad som var strategi. Jag har gått igenom det jag gjort och fått många nyttiga tankeställare men hela bilden kan jag få först när jag sett alla programmen.

Hon beskriver perioden efter inspelningen som ganska tung.

– Det har tagit tid att komma på fötter och ladda om. Men jag var också sliten redan innan jag gick in i programmet, hade jobbat intensivt, sovit alldeles för lite och pressat mig alldeles för hårt, alldeles för länge. Det är både min styrka och svaghet – att jag bara kan köra på och strunta i hur jag egentligen mår.

Ångrar ingenting, är istället tacksam för möjligheten

Men trots att det varit tufft ångrar hon inte att hon var med.

– Jag är snarare förvånad över hur mycket man ändå klarar. Trots smärta och låg energi. Jag är så tacksam för erfarenheten, nu har jag ytterligare lite bättre förutsättningar att klara mig om jag hamnar i tuffa situationer.

Annons

En av de tuffare situationerna under inspelningen var kanske just den där man skulle falla bakåt ner i vatten från sju meters höjd. Madeleine, som ju inte vill avslöja svagheter, kan ha låtit bli att nämna det faktum att hon varit livrädd för höjder i intervjuerna inför programmet.

Om fall-övningen: Gick in i någon slags psykos

Madeleine Vall och Pam i Elitstyrkans hemligheter
"Släpp kontrollen och fall bakåt ner i vattnet", beordrade instruktören som kallas Pam.

– Före inspelningen övade jag på att först hoppa från ettan ner i vatten, men då vänd framåt. Sedan från trean. Sedan från femman. Och bara det var hemskt.

Men det hindrade henne inte från att göra övningen.

– Det är ju "bara" mentalt. Jag jobbar med andningen för att lugna ner mig. Det är samma sak som när man ska upp i ringen i VM. Det gäller att plocka tillbaka fokus, ta ett steg/en smäll i taget, andas, andas, prestera. Inte låta rädslorna ta över. När jag skulle falla bakåt gick jag in i någon slags psykos – och bara gjorde det.

Foto: Jacob Dahlström/Tv4 Press

Annons