Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

20 procents skillnad mellan mäns och kvinnors inkomster

02 feb, 2022 
två dockor på olika högar med pengar samt kvinna som tittar i plånbok
Trots att löneklyftorna minskar har kvinnorna drastiskt mycket mindre pengar att röra sig med jämfört med männen. Här är förklaringen och vad du kan göra för att förändra situationen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i SverigeBrand logo
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i Sverige

Jämställdheten i Sverige går framåt – eller?

En ny rapport från jämställdhetsmyndigheten visar att det fortfarande finns ett hisnande gap mellan kvinnors och mäns inkomster. Gapet ligger på ungefär 20 procent – siffror som i princip inte förändrats de senaste 20 åren. Har vi inte kommit längre än så?

Eberhard Stuber är senior utredare på jämställdhetsmyndigheten och i Nyhetsmorgon förklarar han strukturerna som det hela beror på.

Därför är löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortfarande så stora

För bakom de här siffrorna har det hänt ganska mycket, menar Eberhard Stuber.

– Gapet i själva lönerna har successivt minskat sedan 2007. Men när vi pratar om ekonomisk jämställdhet, så pratar vi om hur mycket man totalt har kvar att spendera efter att hyran är betald. Och i den siffran ingår förutom lönen även inkomst av kapital, näringsverksamhet, bidrag och skatter. Och just när det gäller inkomst av kapital så har detta ökat mer för männen än för kvinnorna.

Annons

Det är alltså inte bara på själva lönerna, utan hela den sammanlagda inkomsten som glappet finns.

De senaste 20 åren har man redovisat lönestatistik. Lönegapet ligger på cirka 10 procent, eller cirka 4 procent, beroende på hur man räknar, säger Eberhard Stuber.

Kvinnor jobbar gratis 48 minuter varje dag

Omräknat i tid betyder de här siffrorna att 2021 jobbade kvinnor gratis efter klockan 16:12 varje dag, samtidigt som männen fick betalt fram till klockan 17.00.

Varje år i februari redovisas de här siffrorna genom att rörelsen Lön hela dagen håller en grafisk manifestation där man formerar årets siffra på Sergels Torg i Stockholm.

Sedan rörelsen bildades 2012 har klockslaget flyttats fram från 15:51 till 16:12. Så något händer det, men i den takten kommer vi att nå jämställda löner först om 20 år.

Ännu större inkomstgap för pensionärer

Eftersom kvinnor över 65 har tillbringat en stor del av sitt yrkesverksamma liv under ännu mer ojämställda inkomststrukturer, så ser det ännu värre ut för pensionärer. Detta kan även förklaras med att fler kvinnor förr i tiden var hemmafruar och tog en ännu större del av föräldraledigheten.

Annons

Allra lägst i graferna ligger utrikes födda män och kvinnor, en annan otroligt viktig fråga i sig.

Könssegregeringen på arbetsplatser har jämnats ut

Förra året släppte SBC skrämmande statistik på att män tjänar samma efter yrkesprogram på gymnasiet som kvinnor efter tre år på högskola.

Ändå har könssegregeringen, det vill säga att män jobbar i vissa typer av branscher och kvinnor i andra åtminstone successivt jämnats ut. Att lönerna i mansdominerade branscher är högre är ingen nyhet, men med fler kvinnor på dessa arbetsplatser minskar glappet. Fler kvinnor har också tagit chefspositioner under de senaste åren.

Eberhard Stuber rekommenderar att tänka på hur man bäst organiserar familjelivet och lägger upp föräldraledighet och eventuella deltidsjobb under småbarnsåren.

En annan nyckelsituation som han tror är bidragande är att vid första ingångslönen är män antingen duktigare på att ställa krav. Eller om man vänder på det, kan en annan förklaring vara att gamla strukturer hänger kvar och arbetsgivare favoriserar män, spekulerar Eberhard Stuber.

En annan stor och viktig skillnad är alltså att kvinnor sparar mindre pengar i aktier och tar mindre risker med de pengar de satsat. Här nedan kan du läsa mer om det.

Foto: TT

Källa: Nyhetsmorgon, Avanza

Annons