Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Lena Olin om att jobba med dottern Tora Hallström

07 jul, 2022 
AvMichaela Mastad
Lena Olin och Tora Hallström

Lena Olin och Tora Hallström är inte bara mor och dotter. De har också valt samma väg i karriären. I en ny intervju berättar duon om rollen Hilma af Klint som spelas av båda två.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nuBrand logo
Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

Till hösten har filmen om den svenska sekelskifteskonstnären Hilma af Klint premiär. Det är Lasse Hallström som regisserar filmen och rollen som Hilma görs av hans fru och skådespelerskan Lena Olin och deras gemensamma dotter Tora Hallström.

I en ny intervju med Damernas Värld berättar Lena Olin att det var hon som kom på idén till filmen. Hon fick nys om konstnären Hilma af Klint i en annan film och valde då att berätta hon för sin make, regissören Lasse Hallström om den svenska konstnären.

– Hilma var inte rädd för att tänja på gränserna i sin konst, så vi har utgått ifrån att hon var sådan privat också. Pappa har skrivit manus, men om man levt med en karaktär under lång tid kan det vara känsligt och svårt att ta upp tillkortakommanden. Därför var det bra att mamma och jag fick vara med och göra henne mer komplicerad, säger Tora Hallström.

Tora Hallström om att arbeta ihop med sin familj

Tora har fått följa med till olika filminspelningar sedan hon var tre månader gammal och det är i rollen som Hilma som hon gör sin första större roll. På frågan om hur det har varit att arbeta med sina föräldrar svarar hon:

Annons

– Det är så klart en oerhörd trygghet att få göra sin första stora rolltolkning omgiven av människor som vill en väl och är totalt uppriktiga. Och i slutändan har vi haft samma mål, att göra en bra film, och då blir man väldigt sammansvetsade, säger hon i samma intervju.

Nu är månader av inspelningar avslutade och filmen har premiär senare i höst. Tora berättar att vissa dagar har varit jobbiga att ta sig igenom och det har hänt att hon gråtit om kvällarna, men att detta ändå är det roligaste hon har gjort.

– Det är nästan lite otäckt att veta att nu vill jag inte göra något annat. Det här är vad jag ska ägna mig åt, säger hon.

Lena Olin om dotterns karriärval

Mamma Lena är helt säker på att Tora har en lång karriär framför sig som skådespelare. Om det är det som dottern är säker på att hon vill göra. För Lena har det varit oerhört välgörande att handskas med rädslor, ångest och osäkerhet genom skådespeleriet.

Hon berättar att ju mer man bearbetar de mörka känslorna i jobbet, desto större nytta har man av det i privatlivet.

– Tora är bättre rustad och mer redo än vad jag var vid den tidpunkten i mitt liv. Hon släpar tack och lov inte på samma barlast som jag gjorde. För mig var det mycket mer komplicerat, säger Lena.

Foto: TT

Annons