Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Lasse Berghagen inlagd på sjukhus – missade prisutdelningen

10 aug, 2021 
AvAino Oxblod
lasse berghagen
STOKSTAD VILHELM/Aftonbladet/TT
Lasse Berghagen tilldelas årets Cornelis Vreeswijk-stipendium, för lång och trogen kulturtjänst.
Men när han skulle ta emot stipendiepengarna på 750 000 kronor så fick dottern Malin Berghagen göra det åt honom – för att han själv låg inlagd på sjukhus med akut blodförgiftning.
– Det var en jävla snyting jag fick alltså, säger han till Aftonbladet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker om Lasse Berghagen som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Lasse Berghagen som du kanske inte visste

Lasse Berghagen är årets mottagare av Cornelis Vreeswijk-stipendiet på 750 000 kronor, för ett liv i kulturens tjänst. Men när den gamla Allsång på Skansen-legendaren skulle ta emot priset fick han göra något han tidigare gjort tre gånger under sin 56 år långa karriär – nämligen ställa in.

Det var efter att artisten slagit i armbågen på en Finlandsbåt som han några dagar senare insjuknade i hög feber. På armbågen hade han nämligen fått ett litet sår, något som i sin tur ledde till akut blodförgiftning och hade kunnat kosta artisten livet. Nu väntar i stället en månads sjukskrivning, och dottern Malin Berghagen fick hämta upp priset i hans ställe.

– Det var en jävla snyting jag fick alltså, säger han till Aftonbladet från sjukhussängen.

Annons

Innan han drabbades av den svåra blodförgiftningen så hade Lasse Berghagen dock gjort intervjuer där han berättade om sin relation till Cornelis, vars stipendium han nu fått ta emot.

Lasse Berghagen om relationen med Vreeswijk på 60-talet

För Expressen berättar Lasse Berghagen om sin egen relation med Cornelis Vreeswijk, som hjälpte honom efter skilsmässan från Barbro ”Lill-Babs” Svensson 1968. Paret hade varit gifta i tre år och fått dottern Malin tillsammans när de gick skilda vägar. Då var Lasse Berghagen bara 23 år.

– Jag hade skiljt mig och hade ingenstans att bo, och då sa han att jag kunde få bo hos honom så jag flyttade in på hans båt en sommar. Jag var ju bara 19 år och ganska kaxig när jag stack hemifrån, gifte mig och fick barn med Barbro, så sen när vi skilde oss kunde jag inte ringa och be att få komma hem. Och Cornelis var ju socialarbetare, och hade en fingerspitzgefuhl för människor. Han såg att jag var vilse i pannkakan efter skilsmässan, säger Lasse Berghagen.

Vreeswijk hjälpte honom komma vidare från uppbrottet på ett väldigt speciellt sätt – han kastade bort hans gitarr.

– ”Nä, jag har fått gitarren av Barbro och jag saknar henne – och jag saknar Malin”, sa jag. ”Får jag gitarren”, sa Cornelis, slängde ut den i Årstaviken och sa ”Man måste alltid gå vidare”. Och det var ju roligt, så vi drack lite vin och sen slängde jag i gitarrlådan också, berättar Berghagen för Expressen.

Annons