Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Krönika: Öppet brev till er som suckar över "januaripacket" på gymmet

14 jan, 2019 
Journalisten Sofia Börjesson och Bridget Jones på en motionscykel.
I den här krönikan vänder sig journalisten Sofia Börjesson till alla som stör sig på de som har träning som nyårslöfte. "Inte konstigt att de försvinner från gymmet redan i februari", skriver hon.
Annons

Hej du vana gymmare,

Varje år vid den här tiden hör jag dig prata om de som köper träningskort i januari, det så kallade ”januaripacket”. Du har kanske ett annat samlingsnamn för dem, men du vet nog vilka jag menar.

Citatruta.

Du vet, de som tar upp plats på ditt gym hela månaden för att ändå ge upp och försvinna i februari. Och vilken lycka det är när de äntligen försvinner! De där nybörjargymmarna som ändå inte vet hur maskinerna ska användas och som har helt fel teknik med skivstången när de försöker sig på marklyft. Ja, jag ser allt att du ler nu när du erinrar dig synen.

UT MED PACKET! tänker du säkert.

En gång var jag nog lite som du, en sådan där året-runt-gymmare med von oben-perspektiv. Jag har nog till och med beklagat mig över den där glättiga januaritränaren med så nya gymkläder att vindpusten av den borttagna prislappen fortfarande fläktar vid varje benböj.

Annons

”Synd på så dyra träningskläder att bara användas en gång”, har jag säkert tänkt, föraktfullt.

UT MED PACKET!

Häromdagen hörde jag en bekant utbrista ”vad skönt det ska bli när januaripacket har gett upp och man får tillbaka sitt gym igen”. Några dagar senare hörde jag en annan bekant tänka högt framför Instagram: ”Plankan i fyra minuter är väl inget att skryta om”.

UT MED PACKET!

Det är märkligt. Samma personer som hånar januaripacket ägnar oftast resten av året åt att förklara för alla som inte tränar varför de borde börja.

Kära, vana gymmare, här kommer ett förslag till en alternativ tanke: De personer som utgör januaripacket har lovat sig själva att ta tag i sin hälsa, trots att de  förmodligen hatar att träna. De kanske går motvilligt – men plikttroget – till gymmet, tre gånger i veckan som löftet var, trots alla sneda blickar och djupa suckar från er året-runt-gymmare.

Annons

Inte konstigt för att de försvinner från gymmet redan i februari.

Så, jag vet att du är lite förmer när det kommer till nyårslöften. Du tränar ju uppenbarligen redan (ingen har missat det) och äter säkert bara broccoli och kvarg (förutom på helgen när du lyxar till det med en chokladboll gjord på dadlar och proteinpulver). Men snälla, bit dig i tungan nästa gång du vill håna människor som försöker inleda året hälsosamt men av olika orsaker inte lyckas hålla rutinen hela året.

Tack för din uppmärksamhet, och lycka till med träningen. Vad duktig du är som lyckas hålla i rutinen året runt!

Vänligen,

Sofia

PS: Ja, jag köpte gymkort den andra januari. DS.

Läs mer:

Shoppingtips: Allt du behöver för ett hemmgym

Kvinnor upplever tre gånger mer kroppshets vid träning

 

Annons