Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Krönika: Det är okej att vara trött!

29 nov, 2016 
Liselott Stålberg om trötthet
Vi på MåBra vill tipsa om saker som kan göra dig piggare. Men vi vill inte ge dig prestationsångest – för det är okej att vara trött! Här skriver MåBra:s chefredaktör om varför trötthet är ett komplicerat ämne.
Annons

Äntligen är du klar på jobbet. Du har gått på högvarv från klockan åtta till fem. Nu vill du bara komma hem och kasta dig i soffan. Men det vore ju dumt…eller?

Du har ju ett ansvar hemma också. Där väntar ovikt tvätt, blommor som ska vattnas och en familj som tycker att maten blir bäst när du lagar den. Och sådant kan du ju inte strunta i…eller?

Du kan ju faktiskt göra något åt tröttheten. Kläm in ett träningspass före middagen så blir du nog pigg igen. Annars får du skylla dig själv om du inget orkar…eller?

Kanske är det något fel på dig? Alla andra är ju så aktiva, det har du sett på Facebook. De springer maraton, arrangerar blommor och blandar grönsaksdrinkar…eller?

Eller – tänk om det är så här i stället:

*Du är helt normal – tröttheten är ett härligt bevis för det.

*Du behöver den där stunden i soffan för att ladda batterierna.

*När du fått vila lite kan du sortera bättre bland alla ”måsten”.

Annons

*När du slutar oroa dig över att du inte orkar allt släpper en del av tröttheten automatiskt.

Självklart är det jobbigt att känna sig seg, trött och orkeslös. Därför vill vi på MåBra tipsa om saker som kan göra dig piggare. Men vi vill inte ge dig prestationsångest.

Att vara trött ibland är naturligt, särskilt så här på vinterhalvåret. Om tröttheten inte är ihållande eller beror på någon sjukdom kanske det bästa är att bara acceptera den. Trötthet är trots allt en signal från kroppen om att det är dags för återhämtning. Om vi inte hade den skulle vi rusa runt tills vi segnade ner och dog. Men en tupplur har ingen dött av.

 

Oförklarligt trött? Här är vanligaste orsakerna

Alltid trött?

Läs också: Oförklarligt trött? Här är vanligaste orsakerna

Annons