Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Unga föräldrar-Kerstin om hur mammans bortgång påverkat henne

17 mar, 2022 
AvMåBra Redaktionen
kerstin erlandsson i tv-serien Unga föräldrar
Att vår barndom präglar vår uppväxt är något som vi är medvetna om. Här berättar Kerstin Erlandsson, känd från realityserien Unga föräldrar, hur hon påverkats av att hennes mamma gick bort alldeles för tidigt.
Annons

Det var i mitten på februari som nionde säsongen av den hyllade realityserien Unga föräldrar hade premiär. I serien får tittarna följa sex härliga familjer i deras vardag. Man får se hur härlig, men också svårt, det kan vara att bli förälder i ung ålder.

Avsnitten är till största delen filmad av deltagarna själva, vilket gör att de som tittar kommer extra nära dem. Ja, det känns verkligen som om man får vara en del av deras familj.

10 populäraste barnnamnen 2021Brand logo
10 populäraste barnnamnen 2021

Men som för många andra familjer består inte deras liv av endast glädje, vi får även se när det dyker upp utmaningar, tjafs och ibland sorg. I ett avsnitt var det Kerstin Erlandsson, 18, som rörde oss till tårar när hon berättade om sin mamma som gick bort när Kerstin endast var 13 år.

Kerstin Erlandsson med familj
Kerstin Erlandsson med sin partner Hampus Alowersson och gemensamma dottern Bianca. Foto: Gabriel Liljevall.

Unga föräldrar-Kerstin Erlandsson om att växa upp med en sjuk mamma

I ett klipp får vi se när Kerstin berättar om sin mamma som var sjuk i cancer.

Annons

– Hon hade cancer i hjärnan och var sjuk under hela min uppväxt, säger Kerstin Erlandsson.

Inom familjen pratade de mycket om mammans sjukdom. Föräldrarna ville berätta vad som hände och hur förloppet såg ut. De delade med sig om både positiva och negativa nyheter.

– Det har alltid varit en öppen konversation, säger hon.

Kerstin Erlandsson

Ålder: 19 år.

Familj: Hampus Alowerrson och dottern Bianca.

Bor: Mölnlycke.

Gör: Pluggar, tar studenten i vår.

Aktuell med: En av deltagarna i Unga föräldrar

Mammans sjukdom var en del av familjens vardag. Kerstin berättar att den ibland gjorde så att hennes mamma inte orkade göra vissa saker, så som att åka på barnens aktiviteter. Det kunde gå väldigt upp och ner, ibland blev hon sjukare och då handlade det mycket om sjukhusbesök eller operationer, vilket Kerstin minns som tufft.

– Det var väldigt tufft som liten, att behöva leva med det, berättar Kerstin.

Att växa upp med en sjuk mamma kan prägla ett barn på många sätt. Kerstin menar att det alltid har funnits rum att prata om det inom familjen, vilket hon är tacksam och glad över. Hon menar att det var en tuff period och något hon behövde prata om inom familjen.

Annons

– Jag behövde känna att vi gjorde det tillsammans.

”Att min mamma gick bort så tidigt, har gjort mig starkare”

I avsnittet får tittarna se fantastiska och fina klipp på Kerstin och hennes familj. Det är kärlek, trygghet och ett lugn som visar sig bland hennes närmaste. Men hur påverkar en sådan här tragedi familjen? Kerstin berättar:

– Jag tror att det har stärkt våran familj, för det har gjort att vi har kommit ännu närmare varandra och att vi uppskattar varandra extremt mycket. Att min mamma gick bort så tidigt har gjort mig starkare, även om det har brutit ner mig också.

När Kerstin beskriver sin mamma är det mycket kärlek i rösten.

S– Jag hoppas jag är lik henne för hon var den mest fantastiska kvinnan jag känt, jag önskar att alla hade fått lära känna henne. Hon satte oss först och såg verkligen till att vår barndom var lycka och kärlek, bus och äventyr och inte bara sjukdom och elände, säger Kerstin och avslutar:

– Jag tror att mamma hade älskat Bianca. Och jag hoppas att hon hade varit stolt över mig, att jag har blivit mamma.

Foto: Gabriel Liljevall, TV4

Källa: TV4.se

Annons