Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Så firas Kenneth-dagen: Vem blir "Årets Kenneth"?

21 mar, 2022 UPPDATERAD 20 mar, 2023
Äldre man firar namnsdag
Den 22 mars firar Kenneth namnsdag, men frågan är hur länge till? Enligt statistik har namnet rasat i popularitet sedan peaken på femtiotalet. Desto mer anledning att fira om man frågar medlemmarna i Svenska Kenneth-klubben.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Den 22 mars firar 12 707 stycken Kenneths runt om i Sverige sin namnsdag. Namnet Kenneth blev väldigt populärt under fyrtio och femtio-talen för att sedan avta ganska drastiskt kommande årtionden. Idag heter 26 269 svenska män Kenneth och 12 707 av dem har det som sitt tilltalsnamn. Förkortningarna "Ken" och "Kent" förekommer också och delar dessutom namnsdag med Kenneth.

Endast tre barn fick namnet 2022

Om vi ska tro statistiken verkar namnet dock vara på upphällningen. Endast ett fåtal nyfödda har fått Kenneth som tilltalsnamn sedan 1998. Förra året ska tre barn ha fått namnet och under 2021 var det endast två barn. Inte desto mindre stolta är medlemmarna i Svenska Kennethklubben, utspridda på tolv lokala Kenneth-klubbar, från Malmö i söder till Skellefteå i norr.

Här är barnnamnen som spås bli populära 2023Brand logo
Här är barnnamnen som spås bli populära 2023

"Årets Kenneth"

Klubben bildades för snart tjugo år sedan och förutom att fira Kennethdagen med pompa och ståt utser man även "Årets Kenneth", vilket "alltid lockar till stort intresse", enligt föreningen själva. Förra året var första gången en kvinnlig Kenneth vann priset.

– Jag har funnit en varm och välkomnande gemenskap, sa Sundsvalls-bon Kenneth Villalobos, ursprungligen från Filippinerna, då till Sundsvalls tidning. Namnet fick hon genom en gammal familjetradition.

Vad betyder Kenneth?

Och själva namnet då? Det sägs vara av keltiskt ursprung och härstamma från det gaeliska ordet canach som betyder "vacker" eller "skön". En annan betydelse är "eldfödd".

Grattis på namnsdagen Kenneth!

Källa: SCB, Svenska namn, Kennethklubben

Annons