Så firas Kenneth-dagen

Äldre man firar namnsdag
10 populäraste barnnamnen 2021
1:30

Efter reklamen: 10 populäraste barnnamnen 2021

(1:30)

Slå på ljud

Den 22 mars firar 12 707 stycken Kenneths runt om i Sverige sin namnsdag. Namnet Kenneth blev väldigt populärt under fyrtio och femtio-talen för att sedan avta ganska drastiskt kommande årtionden. Idag heter 26 269 svenska män Kenneth och 12 707 av dem har det som sitt tilltalsnamn. Förkortningarna "Ken" och "Kent" förekommer också och delar dessutom namnsdag med Kenneth.

5 namn ingen gav sitt barn 2021 (poppisnamnet har helt försvunnit!)

Endast två barn fick namnet förra året

Om vi ska tro statistiken verkar namnet dock vara på upphällningen. Endast ett fåtal nyfödda har fått Kenneth som tilltalsnamn sedan 1998. Under förra året var det endast två barn. Inte desto mindre stolta är medlemmarna i Svenska Kennethklubben. Klubben bildades för snart tjugo år sedan och förutom att fira Kennethdagen med pompa och ståt utser man även "Årets Kenneth", vilket "alltid lockar till stort intresse", enligt föreningen själva. Det finns även tolv lokala Kenneth-klubbar, från Malmö i söder till Skellefteå i norr.

Och själva namnet då? Det sägs vara av keltiskt ursprung och härstamma från det gaeliska ordet canach som betyder "vacker" eller "skön". En annan betydelse är "eldfödd".

Grattis på namnsdagen Kenneth!

Källa: SCB, Svenska namn, Kennethklubben

Utvald läsning