QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Vanliga namn INGEN fick 2022 – det ville vi inte döpa våra barn till

08 mar, 2023 
anna-lena löfgren, kjell bergqvist och anette i Solsidan
Kjell, Anette och Jan Olov är exempel på tidigare rätt så populära namn – men som inte ett enda barn döptes till förra året. Det visar unik statistik först delad på vår systersajt Motherhood.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hur kommer det sig? Att ett namn som varit så poppis då våra föräldrar föddes, eller kanske till och med då vi själva föddes – plötsligt känns helt fel att döpa våra egna ungar till? Fenomenet kallas av språkforskare och namnexperter för "tregenerationseffekten".

Det innebär att blivande föräldrar ofta inspireras av sina mor- och farföräldrar eller namn från deras generation när det är dags att namnge sitt lilla knyte.

Här är barnnamnen som spås bli populära 2023Brand logo
Här är barnnamnen som spås bli populära 2023

Den största anledningen till att man väljer namn som var populära att ge tre generationer tillbaka, och att detta är återkommande, är att nyblivna mammor och pappor oftast har bra och mysiga minnen från mormor och morfar eller farmor och farfar, har författaren och namnexperten Stefan Andtbacka, tidigare sagt till MåBra.

Annons

Enligt Katharina Leibring, docent vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala, är trenden tydlig.

– Som blivande föräldrar tittar vi bland annat på de namn som mormor/farfar hette. Det har visats i flera nordiska studier, säger Katharina Leibring, i en intervju med Motherhood.

Detta innebär att namnen som presenteras här nedan inte nödvändigtvis behöver vara "ute" för evigt. Snarare är det mer troligt att de faktiskt kommer kännas "inne" igen om ett decennium eller två.

Namnen ingen döpte sin flicka till 2022

Anna-Lena

Enligt statistiska centralbyrån har 5 924 kvinnor Anna-Lena som tilltalsnamn, och av dessa är medelåldern 61 år. Men 2022 valde alltså ingen familj att namnge sin lilla dotra med det, måste vi ändå säga – väldigt fina‚ dubbelnamnet.

Anette

Anette, eller "Nettan", har de som får barn nu säkert hört alldeles för mycket för att vilja döpa sina ungar till. Det tyder i alla fall statistiken på. I Sverige idag har 8 942 kvinnor Anette som tilltalsnamn och medelåldern är 59 år, enligt SCB.

Annons

Ingvor

Detta är inte lika vanligt idag, men har varit tidigare. Men med tregenerationseffekten borde detta snart bli hett igen! Idag är medelåldern för Ingvor 75 år i Sverige och namnet bärs av 938 kvinnor.

Namnen ingen döpte sin pojke till 2022

Kjell

Ett tidigare riktigt poppisnamn är Kjell, där hela 25 358 män (medelålder 71 år) och hör och häpna – 5 kvinnor – bär namnet i Sverige. Ytterligare tusen personer har namnet som efternamn. Kanske har denna inflation på namnet lett till denna plötsliga död. År 2022 välkomnade ingen en liten Kjell till världen.

Jan-Olof

2 279 män i Sverige bär namnet och Jan-Olof:arna har en medelålder på 69 år. Ingen Jan-Olof blev det alltså förra året, men vi tror på en återkomst runt 2040...!

Brynolf

Bara 62 män bär idag det tidigare lite vanligare namnet Brynolf i Sverige, med en medelålder på 68 år. Namnet är fornnordiskt och härstammar från en sammansättning av orden "brynja" och "varg" eller "ulv".

10 av de mest annorlunda kändisbarnnamnenBrand logo
10 av de mest annorlunda kändisbarnnamnen
Annons