Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Karin Nygårds drabbades av coronavirus – se hennes omtalade bilder här!

23 apr, 2020 
När Karin Nygårds drabbades av covid-19 gjorde hon illustrationer av symtomen. Nu sprids och hyllas bilderna.
Annons

Karin Nygårds är 44 år och arbetar till vardags som lärare. Många känner kanske igen henne som författare och från barnprogrammet Programmera mera från UR som går med jämna mellanrum på Barnkanalen.

Nu är hon dock aktuell med en annan sak: den virala bildserien som förklarar hennes egenupplevda symtom av vad som sannolikt är covid-19.

För MåBra berättar hon om tiden som sjuk och idén bakom de uppmärksammade illustrationerna.

Vad hände egentligen?

– Jag fick en fånig liten hosta söndagen 15 mars och undrade om jag skulle stanna hemma på grund av det. På måndagen var hostan borta så jag tänkte att jag nog bara hade känt av pollen. På tisdagen hade jag lite ont i halsen men inget jag hade stannat hemma för i vanliga fall. På onsdagen var jag frisk igen, berättar Karin Nygårds.

Vid tidpunkten kände hon inte till att covid19 beter sig just så, utan jag förväntade sig snarare  en ”hemsk förkylning pang bom liksom”.

Annons

Ändå följde Karin Nygårds råden om att vara hemma två friska dagar. Hade hon inte gjort det hade hon sannolikt smittat flera, eftersom nya symtom plötsligt dök upp.

Tappade lukt- och smaksinnet

– På fredagen tappade jag all lukt och smak. Det var väldigt konstigt eftersom jag inte var förkyld. Att inte känna smak och lukt när man är täppt är ju helt normalt, men att ha helt fria luftvägar och ändå inte känna lukt, det var lite läskigt. Jag skrev om det på twitter och just då, samma dag som jag tappade smak och lukt, gick brittiska läkare ut och flaggade för att de såg en koppling mellan anosmi, som det heter, och covid-19.

Det var då Karin började misstänka att hon smittats med coronaviruset. Och den åttonde dagen bröt det ut rejält, förklarar hon.

– Hela dagen var ett helvete med huvudvärk och illamående och andnöd. Jag svimmade till och med av att det gjorde så ont i huvudet. Sedan dess har det varit fem veckor av olika symtom som avlöst varandra.

Annons

För att få tiden att gå och hålla humöret uppe började hon skämta om att det var något slags bingobricka med symptom som skulle fyllas i.

–Det var ganska terapeutiskt att få rita allt elände och göra det med den humoristiska stil som jag har när jag ritar. Det är skönt att få skratta åt eländet. Det är ju så vidrigt allting.

Och det som började som en skiss med tio symtom blev till sist 39 stycken.

– Jag har faktiskt några till, men orkar inte fler.

Varför valde du att dela bilderna?

– För att dels göra andra uppmärksamma på att covid-19 är mer än hosta och feber. Dels för att så många andra är sjuka som jag och det är skönt att få dela eländet med andra. Om inte jag hade haft mina covidkompisar i sociala medier vet jag inte vad jag hade gjort. Det är så mycket oro och frustration och märkliga saker som händer med kroppen.

Responsen på Karin Nygårds inlägg har blivit enorm. Det har delats av tusentals och uppmärksammats i media. Karin själv tycker ändå att det är viktigast att sprida både information och lite humor på samma gång.

– Det är härligt att så många blir glada av mina bilder. Jag tror vi behöver sätta ord och bild på eländet men också skratta åt det som går.

Avslutningsvis, hur mår du nu?

– Tungan är fortfarande domnad men jag mår bättre än jag gjort på länge!

Här är några av bilderna:

Här hittar du hela inlägget:

Läs mer:

Experten: Därför blir unga och friska svårt sjuka av coronaviruset

De här symtomen hade flest svenskar i ny studie

Därför får vi så olika symtom när vi smittas av coronaviruset

Annons