Karin Bodins känslosamma hälsning till bortgångna systern i Sommar i P1

Karin Bodin sommarvärd 2021

Foto: Erik Abel/Sveriges Radio

TV: Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021
2:33

Efter reklamen: TV: Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021

(2:33)

Slå på ljud

Det är med både stolthet och sorg som sommarpratare Karin Bodin summerar de senaste åren. Först att ha förlorat sin syster alldeles för tidigt för att därefter uppleva brandkatastrofen i Älvsbyn. Det stora bageriet brann ner till grunden förra sommaren.

– Min man Marcus har smugit upp ur sängen för ett telefonsamtal. De är aldrig bra de där samtalen som kommer på natten, om man inte har en höggravid nära vän. Jag hinner tänka att någon fått en stroke och att Marcus frågar om hur omfattande den är, inleder hon sitt sommarprat.

Lista Sommar i P1: Här är årets sommarpratare 2021

Karin Bodin om branden i Polarbröds bageri

Men det var ingen stroke det handlade om då mitt i natten den 24 augusti 2020. Det var Polarbröds fabrik i Älvsbyn som brann och skulle sedan visa sig brinna ner till grunden.

– Långsamt går det upp för mig. Det blir inte någon invigning. Hela det stora, gula tegelbageriet brinner, och allt min familj byggt upp under generationer är plötsligt hotat, säger Karin Bodin i programmet.

Hon är så sinnesfrånvarande över faktumet att hon fortfarande har på sig nattskjortan men med kläder ovanpå då hon blir upphämtad för att åka till bageriet.

– Jag tittar ut genom bilfönstret och känner ett mörker sprida sig från axlarna och ner mot magen. Kanske hade jag trott att det inte var så farligt ändå, säger hon om tillfället då de kommer fram till branden.

Men mitt i allt elände berättar Karin Bodin om hur hela bygden gick samman för att hantera situationen och sedan bygga upp verksamheten igen.

Agneta Sjödin om viktiga relationen med dottern Maja – nu berättar hon

Karin Bodins hälsning till systern

Karin Bodin stod mycket nära sin syster Anna Borgeryd som dessvärre gick bort i cancer 2019. Hon berättar om barndomsminnen och beskriver både med saknad och stolthet allt de hann uträtta tillsammans.

– Kanske är det den obändiga livslusten och kämpaglöden som gör att hon står emot sin cancer i mer än ett år. Men sedan går det inte längre, säger Karin Bodin i programmet.

Hon riktar även en direkt hälsning till sin bortgångna syster.

– Anna. När farmor begravdes 2005 kom en solglimt in i kyrkan och jag kände tydligt hennes närvaro i ljuset. Nu har det gått mer än två år sedan du dog, jag väntar fortfarande på att du ska visa dig.

Detta är Niklas Strömstedt familj – systern, flickvännerna och barnen

Vem är Karin Bodin?

Karin Bodin, 46, är koncern-vd för familjeföretaget Polarbröd. Det drevs tidigare av hennes föräldrar och dessförinnan av hennes morföräldrar innan hon tog över tillsammans med sin syster 2006.

Hon är uppvuxen i Älvsbyn även om hon är född och numera bosatt i Umeå. Familjen består av maken Marcus och barnen Frida, Matilda och Anton.

Karin Bodin har fått många utmärkelser för sitt ledarskap, bland annat Hållbart ledarskap 2014 och Årets ledare i Norrbotten 2020.

Foto: Erik Abel/Sveriges Radio

Utvald läsning