Kändisar i Sverige och världen som har gått bort 2022

ingvar oldsberg, dagny carlsson, sven melander
TV: Kändisar i Sverige och världen som har gått bort 2022
1:54

Efter reklamen: TV: Kändisar i Sverige och världen som har gått bort 2022

(1:54)

Stjärnor tänds och släcks. Under 2022 har flera av de största lämnat jordelivet. Här listar vi kändisar från Sverige och världen som har gått bort. Texten uppdateras allt eftersom.

Januari

André Leon Talley

André Leon Talley

André Leon Talley.

Amerikanske modejournalisten André Leon Talley gick bort vid en ålder av 73 den 18 januari. Han har beskrivits som en pionjär i modevärlden med sina rappa kommentarer, starka personlighet och iögonfallande kaftaner, hattar och tunikor. Han är känd som domare i tv-programmet Next Top Model och har även medverkat i tv-serien Sex and the City.

Meat Loaf

Meat Loaf

Meat Loaf.

Den amerikanske rockstjärnan Meat Loaf dog den 20 januari vid en ålder av 74 år. Vid hans sida fanns hustrun och två döttrar. Meat Loaf har släppt den legendariska albumet Bat Out Of Hell och även skådespelat i filmer som Fight Club och The Rocky Horror Picture Show.

Thierry Mugler

Thierry Mugler

Thierry Mugler.

Den franske modeskaparen Thierry Mugler avled 23 januari, 73 år gammal. Han var en banbrytande designer och blev under 80-och 90-talet inflytelserik med sina sofistikerade silhuetter, axelvaddar, djupa urringningar och markerade midjor.

Madonna, Beyoncé, Kate Moss, Naomi Campbell, David Bowie, Lady Gaga, Cardi B, Kim Kardashian och Kendall Jenner hör till de stjärnor och toppmodeller som burit hans kreationer.

Februari

Ingvar Oldsberg

Ingvar Oldsberg

Ingvar Oldsberg.

De 10 februari skickade tv-profilen Ingvar Oldsbergs familj ut ett pressmeddelande som löd: ”Ingvar Oldsberg avled idag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom.”

Under de sista levnadsåren led Ingvar av kronisk smärta i rygg, knän och höfter.

– Jag har varit runt på en mängd kliniker, men fortfarande har ingen kunnat hjälpa mig, förklarade han i Expressen 2020.

Ingvar var 76 år när han somnade in. Han lämnade efter sig särbon Maria Sandeblad samt tre vuxna barn.

Mars

Dagny Carlsson

Dagny Carlsson

Dagny Carlsson.

Sveriges äldsta och mest älskvärda bloggare Dagny Carlsson dog den 24 mars vid en ålder av 109 år. Hon hann under sina sista ljuva år både sommar- och vinterprata i P1, ge ut sin självbiografi, gästa Skavlan och träffa kungaparet.

I en intervju med Allas har Dagny svarat på frågan om det var bättre förr:

– Det enda är väl att folk förr brydde sig mer om varandra. Nuförtiden tycker man oftast att man är sig själv nog, svarade jon då.

Sven Melander

Sven Melander

Sven Melander.

Programledaren och skådespelaren Sven Melander var 74 år när han gick bort i cancer den 31 mars.

”Pappa hade in i det sista nära till skratt och var nyfiken på både människor och världen. Vi hoppas att det är så han kommer att minnas och vi är glada och stolta över de avtryck han gjort i många människors liv. Vi saknar honom redan”, sa sonen Victor i ett uttalande till TT och meddelade att Sven somnat in omringad av sin närmaste familj.

Patrick Demarchelier

Patrick Demarchelier

Patrick Demarchelier.

Modefotografen Patrick Demarchelier dog 78 år gammal den 31 mars. Hans karriär stäcker sig över fyra decennier och inkluderar jobb för stora modehus som Dior, Louis Vuitton och Yves Saint Laurent.

Patrick står även bakom flera ikoniska modebilder och porträtt på bland annat Kate Moss, Leonardo DiCaprio och Madonna. Han gjorde skivomslag till Britney Spears och Janet Jacksons berömda Rolling Stone-omslag 1993. År 2017 ställde Patrick ut på Fotografiska i Stockholm.

April

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Johanna Ekström.

Författaren Johanna Ekström avled i sviterna av cancer den 13 april, endast 51 år gammal. I hennes bibliografi finns Meningarna (2020), Dagbok 1996-2002 (2016) och diktsamlingen Skiffer (1993).

Johanna lämnade efter sig en 13-årig dotter. I en intervju med Femina från 2020 reflekterar Johanna om världen som dottern ska växa upp i:

– Vi måste ha ett öppet samtal om synen på våra kroppar och den kultur vi lever i. Det går inte att komma runt klasstillhörighet när man talar om makt och sexualitet. Jag skrev också en text i DN om att det i vår kultur tas för givet att man för att bli en vuxen kvinna måste gå igenom smärtsamma erfarenheter. Så vill jag inte att min dotter ska växa upp.

Foto: TT

Se också: Sven Melander har gått bort – blev 74 år
0:41

Efter reklamen: Se också: Sven Melander har gått bort – blev 74 år

(0:41)