Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Kalle Moraeus kamp med kristallsjukan: “Väldigt otäckt”

03 mar, 2023 
Spelmannen Kalle Moraeus drabbades av kristallsjukan för tio år sedan.
Nu berättar han hur det är att leva med sjukdomen som kommer och går med jämna mellanrum.
Annons
Hälsotrender 2023: Nytt inom kost och träningBrand logo
Hälsotrender 2023: Nytt inom kost och träning

Musikern, tv-profilen och spelmannen Kalle Moraeus, 59, har satsas rejält på hälsan de senaste åren för att kunna ha en bra ålderdom. Som ett steg i det har han ställt upp i både Biggest loser V.I.P. och i Den stora hälsoresan.

– Jag tillhör de där människorna som ibland kan gå och längta och fantisera över att bli gammal. Det tycker jag ska bli jätteskönt. Och jag har bestämt mig för att jag ska möta ålderdomen med glädje. Framför allt ska jag göra allt som står i min makt för att få en väldigt kvalitativ tid, har han tidigare sagt i Efter fem.

Moraeus efter hälsoresan: “Så lycklig och glad”

I intervjun berättar han också att han känner sig 10-15 år yngre efter Den stora hälsoresan, i vilket han genomgick det stenhård kost- och träningsprogrammet 16 weeks of hell.

Annons

– Jag är så lycklig och glad. Jag mår så bra och är så stark. Jag hoppas verkligen jag kan inspirera andra, att ta bort handen ur chipsbunken och från starkölen och ta en promenad i stället. Det räcker med så lite.

Men det finns andra hälsoproblem för Kalle Moraeus. För tio år sedan drabbades han av kristallsjukan. Sedan dess har den kommit och gått med jämna mellanrum. Till Hänt.se berättar spelmannen att det inte finns så mycket att göra åt saken, utan det är bara att leva med det.

– Det är alltså att båggångarna i öronen, de bildas kristaller och täpper igen så att inte gyrot fungerar som det ska. Och det där får vissa människor bara och det finns ingen anledning till det, man har bara anlag för det, säger han till nöjessajten.

Kalle Moraeus liv med kristallsjukan

När sjukdomen blossar upp finns det en ovisshet för Kalle Moraeus över hur länge det kommer att hålla i sig.

– Det sitter i någon månad eller sådär, eller några veckor. Sist jag hade det så var det väldigt kort. Några dagar egentligen bara, så det kan gå över. Sedan kan man gå och göra eller rättare sagt träna det där, men det är väldigt otäckt att göra det för man är väldigt yrslig, säger han och tillägger:

– Men det är en sådan sjukdom, ligger du på golvet så ramlar du omkull i alla fall, så känns det.

Foto: TT

Annons