J-Lo:s bild har fått mammor världen över att hylla sina kroppar

Jennifer Lopez
Jennifer Lopez och ben Afflecks kärlekssaga – år för år
1:34

Efter reklamen: Jennifer Lopez och ben Afflecks kärlekssaga – år för år

(1:34)

Slå på ljud

R’n’B-stjärnan Jennifer Lopez är 50 år, tvåbarnsmamma och i bättre form är någonsin. Och hon drar sig inte för att visa det, som man bland annat kan se på hennes Instagram-profil, som brukar se ut ungefär så här:

bilder från jlo:s instagram

Ja, inte jättestor igenkänning för oss vanliga dödliga… Därför är det kanske extra förvånande att en av hennes bilder har fått så stor uppmärksamhet världen över. Stjärnan lade i tidigare i år upp en bild, en selfie hon tagit på sig själv i vit bikini och uppsatt hår, där hon visar upp superkroppen:

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Och den här bilden blev startskottet för #jlochallenge – en typ av utmaning, eller kanske uppmaning, till andra kvinnor att göra detsamma. Men det handlar inte om att skryta med platta magar eller fasta bröst (även om det finns den typen också…) – utan om att hylla kvinnokroppen och allt den får vara med om och klarar av!

”Äg din egen historia”

Det var däremot inte J-Lo själv som gjorde bilden till ett fenomen. Det började med att Maria Kang, grundare till No Excuse Mom, ett stort fitness-community för kvinnor i USA, kopierade stjärnans bild och skrev följande text till:

”40 år gammal (nästan). Tack J-Lo för att du inspirerade till den här spontana bilden i vit bikini. Ja, min spegel har tandkrämsfläckar (använder dina barn också ditt handfat?), ja det är ouppackat baggage på golvet, ett strykjärn, en hundtork och min mans rakningsrester nånstans i bakgrunden – men jag får det gjort (sin träning, reds. amn.) Är inte en kändis. Får inte miljoner för att se bra ut i nån film, eller dejtar en atlet (även om min man är rätt söt) MEN det spelar ingen roll… Äg din egen historia. Skapa ditt eget ansvarstagande, inte ursäkter för din inaktivitet. Om hon kan, om jag kan, om tusentals andra arbetande mammor i olika storlekar, former och åldrar kan – då kan du också.”

Maria Kangs version av bikinibilden.

Maria Kangs version av Jennifer Lopez bikinibild

Sedan dess har hundratals kvinnor delat bilder på sig själva och också delat sina historier, i sociala medier, om vad som tände gnistan för dem att komma igång med sina hälsoresor, och varför de nu väljer att posta bilder på sina kroppar (vilket är utanför MÅNGAS bekvämlighetszoner).

Och kvinnorna har gått igenom allt från graviditeter, förlossningar, kejsarsnitt, bilolyckor och sjukdomar, till att bara inte ha prioriterat sig själva utan gått 100 procent in i rollen som fruar och mammor.

”Mina barn är inga ursäkter”

Fitnessinstruktören Bily Bean delade sin bild där hon också skriver:

”Jag är 32 år gammal, har 3 vackra döttrar och en underbar man som stöttar mig genom allt. Jag vill vara den bästa jag kan vara och det betyder självvård. Jag vill finnas där för  min familj och det kan jag inte vara om jag inte är mitt bästa jag. Mina barn är inte mina ursäkter, de är mina anledningar. Att vara hälsosam är viktigt för vår familj och det borde vara viktigt för alla. Var lycklig och behandla dig själv med kärlek och ömhet”.

Bily Bean i #jlochallenge

Bily Bean tar hand som sig för att vara sitt bästa jag

Hon skriver också att livet inte tar slut för att man får barn, det blir bara rikare. Här är fler som deltagit i #jlochallenge!

@uvaldetxnoexcusemom skriver att träning och att vara aktiv har räddat hennes liv.

@msmammamia skriver att hon har lärt sig så mycket om sig själv och sin kropp sedan hon började träna efter att hon blivit mamma.

@shannonlink18 skriver: ”Målet är aldrig att se ut som någon annan, utan att omfamna livet, mödraskapet, och jobba för det du vill ha”.

https://www.instagram.com/p/B8xR0b4JF22/

Adela Carnaghi är en 36-åring tiomarnsmamma (!) och mormor (!!), och hon deltog i utmaningen och skriver: ”Ursäkter, ja, det har jag massor, och ändå låter jag de inte ta kontroll över mitt liv.” Jisses!

@v.renea_fit är egenföretagare med fyra barn hemma och går upp och tränar klockan 5 på morgonen. Hon skriver: ”Jag är INTE PERFEKT! Jag hatar att städa, äter de flesta måltider vid ett leksaksbord, har inga magmuskler och jobbar definitivt på att gå ner i vikt. Min treåring har så mycket energi att jag är helt slut kl åtta på morgonen. Att vakna vid fyra suger, och vissa dagar får jag bara i mig en liter vatten. Ingen är perfekt. Vi har alla hårda dagar, alla stressäter, alla har stressiga liv! Jag har fallit 100 gånger, och rest mig igen 101. För att jag har kontrollen!”

Fint, coolt, häftigt – eller provocerande? Åsikterna går isär kring #jlochallenge. Kanske är det bra att vanliga kvinnor och mammor visar sina kroppar för att ”ta tillbaka” hur normala kroppar faktiskt ser ut (vilket inte är som J-Lo:s). Kanske blir det istället en stressande faktor för alla kvinnor som faktiskt inte har/kan ta tag i sin egen hälsa av olika anledningar.

Och en del har svårt att förstå varför kvinnor som vill ”äga sin egen historia” måste göra det i bikinis på Instagram. För man är ju bra ändå, även fullt påklädd i verkliga livet.

Källa: Prevention   Foto: TT

LÄS MER:

10 filmstjärnor om sina värsta kroppsförvandlingar

12 kroppspositiva budord alla borde följa i vår

Mammorna hyllar sina kroppar efter graviditeten – se bilderna här!

Utvald läsning