Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Ingvar Oldsberg död – sjukdomarna bakom

10 feb, 2022 
Ingvar Oldsberg

Ingvar Oldsberg har somnat in, 76 år gammal, efter "en kort tids akut sjukdom" skriver familjen. Dessa hälsoproblem led tv-legendaren av.

Annons
TV: Ingvar Oldsberg har gått bort – blev 76 årBrand logo
TV: Ingvar Oldsberg har gått bort – blev 76 år

Den älskade programledaren och tv-legendaren Ingvar Oldsberg har efter en kort tids akut sjukdom somnat in, 76 år gammal, torsdagen 10 februari. Detta meddelar hans närmsta: särbon Maria Sandeblad ihop med barnen Staffan, Karolina och Viktora Oldsberg. Pressmeddelandet som följde löd:

”Ingvar Oldsberg avled idag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom. Mot bakgrund av vår svåra stund ber vi alla att respektera vårt behov av avskildhet och lugn. Vi undanber oss kontakt till dess vi ger vidare besked”.

Varför dog Ingvar Oldsberg?

Ingvar Oldsberg hade under en ganska lång tid haft svåra hälsoproblem. Det har han uttalat sig om till både Aftonbladet och Expressen i samband med frågor om varför han inte skulle medverka när Bingolotto firade 30 år med stor jubileumssändning. Det rörde då sig om ett diskbråck och en långt gången och smärtsam artros som gjorde att han knappt ska ha kunnat lämna lägenheten.

Annons

– Jag har gått på kryckor i ungefär en och en halv månad och är bara inomhus. Därför kan jag inte vara med i Bingolotto, det går inte. Jag kommer inte ut ur lägenheten, sa han då till Aftonbladet. Han fortsätter:

– Jag har artros i båda knäna och i höfterna och sedan är det också det här med ryggen. Men jag måste byta ut båda knälederna och höfterna, det är i alla fall vad man har sagt. Det blir fyra olika operationer och det tar väl sin tid. Men man får väl börja med en grej och jobba sig igenom det och sedan blir det rehabilitering.

– Det blir höger höft till att börja med och så får vi se om det blir bättre. När det kommer till ryggen är de ju rädda att diskbråcken och alla nerver kan leda till förlamningar. Nervositeten för att det ska hända något när de går in kanske gör att de är lite avvaktande.

Men huruvida detta kan ha lett till vidare komplikationer som orsakat tv-legendarens död, alternativt varit tecken på en annan mer allvarlig sjukdom, är ännu inte känt.

Annons

Har tidigare haft cancer i ändtarmen

Ingvar har tidigare förlorat både sin mor och en yngre bror till cancer. Ingvar själv drabbades även han 2010 av cancer i ändtarmen. Något han dock senare ska ha tillfrisknat från.

– Jag höll på med inspelningen av tv-programmet Här är ditt liv och upptäckte att det gjorde ont att sitta ner. Mjuka soffor gick väl an, men en hård stol var omöjligt, berättade han 2017 i en intervju med vår systersajt Allas.

Han sökte vård men det ska ha tagit tid innan de upptäckte att det rörde sig om just cancer.

–Det var ju dumt för om cancern upptäckts tidigare hade behandlingen inte blivit så omfattande.

Samtidigt var Ingvar inte bitter. Han var mån om att inte lägga energi på negativa saker utan trodde mycket på att ha en positiv inställning till livet.

– Jag var 65 år när jag fick cancer och jag hade fått göra så mycket roligt i livet och det är jag tacksam för. Kommenterat sport, gjort massor av tv-program och jobbat med storheter som Lennart Hyland och Lars-Gunnar Björklund, sa han då i samma intervju med Allas.

Vila i frid Ingvar, tack för alla fina minnen!

Källa: Aftonbladet, Expressen, Allas
Foto: TT

Annons