Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Kan man bo på hotell eller camping under corona?

09 jun, 2020 
hotellrum och svensk camping
Vad gäller för campingplatser, hotellnätter och restaurangbesök sommaren 2020? Här är checklistorna du behöver för att corona-säkra din semester.
Annons

Kan man campa eller bo på hotell i sommar? Ja, det blir en sommar hemma för de flesta av oss. Och med lättade restriktioner kan vi också resa inom landet och bo på både hotell, vandrarhem och campingplatser. Men trots möjligheten att byta miljö innanför landets gränser är vi tydligt uppmanade att vara försiktiga.

”För besökare gäller att tänka över om vistelsen på hotell, vandrarhem eller campingplats verkligen är nödvändig. Alla behöver hjälpa till att dämpa spridningstakten av covid-19 i Sverige och avstå från onödiga resor. Hotell, vandrarhem och campingplatser kan utgöra en särskild problematik då det innebär att många från olika delar av landet samlas.” skriver Folkhälsomyndigheten.

Nuvarande allmänna råd om inrikes resor gäller fram till den 13 juni då de kommer att uppdateras.

Camping, hotell och vandrarhem under corona

Vad gäller egentligen för resande och boende under pågående coronapandemi? Här är några punkter du är skyldig att förhålla dig till – och som du i gengäld kan kräva av boende och restauranger under din resa.

Annons

Alla verksamheter är skyldiga att vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning av det nya coronaviruset. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är starka riktlinjer som ska följas, och om en verksamhet inte gör det har myndigheten, kommunen och smittskyddsläkare rätt att vidta åtgärder. Som att stänga lokalen till exempel.

Kan jag bo på hotell eller vandrarhem i corona-tider?

Hotellet eller vandrarhemmet ansvarar för att det inte får uppstå trängsel. Flera stora kedjor, som till exempel Scandic, har markeringar i golvet och skyltar som uppmanar till avstånd. Tänk på att detta gäller vid check in/check out likväl som vid restaurang/frukost-besök och om du åker hiss. Fler hotell har löst detta genom att servera färdiga frukostpaket som du kan äta där och när det passar. Säkerställ att städningen utföras extra noga, gemensamma ytor särskilt och att tvål och vatten samt handsprit finns att tillgå.

Checklista:

  • Rutiner för att undvika trängsel (gäller även check in, hiss, gemensamma ytor)
  • Uppdaterade städ- och hygienrutiner
  • Tillgång till vatten och tvål samt handsprit
  • Se över omboknings- och avbokningsmöjligheter om du skulle tvingas ställa in
  • Bästa tid för ankomst och utcheckning (för att minimera trängsel)

 

Kan jag campa i sommar med tanke på corona?

anders tegnell sommar semester

När du reser själv med bil och husvagn eller husbil kontrollerar du ditt eget boende, vilket kan vara en fördel under rådande omständigheter. Den 27 mars införde regeringen en begränsningsregel för sammankomster med över 50 personer. Precis som hotell omfattas inte campingplatser av förbudet. Men däremot påverkas evenemang både på och i anslutning till campingplatsen.

Annons

På grund av corona har en del anläggningar justerat sitt utbud när det gäller fasta aktiviteter och i vissa fall även när det gäller öppettider. På Camping.se hittar du en förteckning över landets campingsplatser som är anslutna till SCR, där kan du se mer om eventuella förändringar och ta del av respektive campingplats rutiner för att göra din vistelse säker och minimera risken för smittspridning.

Checklista:

  • Rutiner för att undvika trängsel i servicehus och på allmänna ytor
  • Uppdaterade städ- och hygienrutiner för stugor och serviceytor
  • Tillgång till vatten och tvål samt handsprit
  • Se över omboknings- och avbokningsmöjligheter om du skulle tvingas ställa in
  • Bästa tid för ankomst och utcheckning (för att minimera trängsel)

Kan jag äta på restaurang under coronapandemin?

Vågar man äta på restaurang på grund av corona

Vad gäller egentligen och hur trygga kan vi vara när vi äter ute? Så här säger Folkhälsomyndigheten:

”Restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma. Besökare ska kunna hålla avstånd till varandra.”

Annons

Äta ute under corona? Detta gäller om du ska på restaurang

Mer information om coronaviruset

Har du allmänna frågor om coronaviruset kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller av någon annan ansvarig myndighet.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats

Foto: TT

LÄS MER:

Corona: Vågar man åka tåg eller flyga i sommar?

Nya beskedet: Här är riktlinjerna som gäller för resande i sommar

Lottie Knutson: Tänk på det här när du planerar årets semester

Annons