Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Här slår 75-åringen rekord i löpning!

14 aug, 2020 
Den här 75-årige mannen visade att det går att hålla tempot – även efter 70-strecket! Lynn Rathjen slog rekord när han i helgen sprang en engelsk mil på under sex minuter.
Annons

Därför älskar vi löpning!Brand logo
Därför älskar vi löpning!

Nyligen skrev vi om 74-åriga Joan MacDonald, som börjat träna styrketräning efter 70-strecket och nu kan skryta med över 800 000 följare på Instagram som vill se hennes framsteg – och några imponerande muskler.

Men hon är inte den enda senioren som visar att ålder inte behöver vara ett hinder för att vara i form fysiskt. Nyligen slog amerikanske Lynn Rathjen från Nebraska amerikanskt löprekord på en engelsk mil (1,6 km) för sin åldersgrupp!

Den pensionerade fysioterapeuten korsade mållinjen på endast 05:59:18 – och skalade därmed av 17 sekunder från det tidigare rekordet från 2017.

Han är en van löpare som sprungit i över 40 år, men har aldrig brytt sig om att slå några rekord – innan hans son Andrew kollade upp dem. I januari i år fyllde Lynn 75 år, och därmed övergick han i nästa åldersgrupp, 75-79-åringar, tävlingsmässigt. Han anmälde sig till tävlingarna USATF indoor and outdoor masters championships , med hopp om att slå några rekord – men på grund av corona-panemin blev tävlingen inställd, och 75-åringen fick vänta till början av augusti.

Annons

En stark slutspurt

Den 9 augusti gick Lincoln Mile av stapeln i Nebraska och Lynn Rathjen fick sin chans – och tog den! Han beskriver första halvan som stabil med ett jämnt tempo, tredje fjärdedelen gick lite segare, men med en stark spurt på slutet.

”Jag kunde se den stora klockan över mitt huvud, vilket motiverade eftersom jag ville komma in under sex minuter”, säger han till Runners World.

Lynn Rathjen
Lynn Rathjen slog rekord på en engelsk mil för sin åldersgrupp! Foto: Lincoln Track Club

Lynn var en duktig löpare under high school-tiden, men tog sedan en paus från sporten tills han blev 35. Sedan dess har han sprungit regelbundet, men aldrig särskilt långt, utan håller sig till runt 20 miles (32 km) i veckan (vilket nog ända kan anses vara mer än de flesta springer på en vecka!). Detta gör han för hälsans skull.

Annons

I sitt jobb som fysioterapeut har han genom åren sett många löpare komma in med skador på grund av att de gått ut för hårt i löpningen. Det misstaget vill han inte göra, och den enda löprelaterade skadan han haft är en sträckt vad förra året.

För några år sedan började han dessutom träna bål och styrka, och kan i dagsläget göra 25 armhävningar i sträck. När han började klarade han tre.

Har försökt tidigare

2019 försökte Lynn slå mile-rekordet för sin dåvarande åldersgrupp, 70-74-åringar, men förlorade med sin tid på 5:25.26, mot den då 73-årige Gary Patton som sprang på 5:22.

Nästa år kommer Gary Patton upp i samma åldersklass som Lynn Rathjen, och då kan det bli tuff konkurrens!

Källa: Runner World   Foto: Lincoln Track Club, TT

Läs mer:

Dr Mikael, 62, om formen: Har en kropp som en 40-åring!

Coronaviruset: 100-åringarna som blivit friska!

En timmes löpning ger sju timmar längre liv

Annons