Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Så minns vi Bert-Åke Varg – efter 70 år i rampljuset

03 feb, 2023 
Ebba S. Dahlman
Den folkkära skådespelaren Bert-Åke Varg begravdes i torsdags och är nu förd till den sista vilan.
Förutom vänner och familj, efterlämnar han ett enormt arv fullt av ikoniska roller.
Här är några av hans mest minnesvärda insatser – under hans 70 år som aktiv!
Annons
Kändisar som lämnat oss 2022Brand logo
Kändisar som lämnat oss 2022


Den folkkära skådespelaren Bert-Åke Varg gick bort på nyårsafton i fjol, vid 90 års ålder. Vid tidpunkten var han på väg till en festlig konsert på Grand Hôtel.

– Pappa var ju en showman ut i fingerspetsarna, och någonstans mitt i det här sorgliga så känns det på något sätt trösterikt att han fick lämna jordelivet i snygg smoking och glänsande lackskor. Enligt doktorn så svimmade han troligen av, och hela förloppet gick fort utan smärta. Fy fan, vad sorgligt, berättade sonen Pontus Varg för Hänt i samband med dödsbeskedet.

Torsdagen, den 2 februari, fördes den folkkära skådespelaren Bert-Åke Varg till den sista vilan. Han begravdes i Oscarskyrkan i Stockholm, under en otroligt välbesökt ceremoni.

Annons

Så minns vi Bert-Åke Varg – efter 70 år i rampljuset

Skådespelarens otroliga karriär, som tog avstamp år 1953 med filmen Alla tiders 91 Karlsson, spänner sig över en 70-årsperiod. Bert-Åke var aktiv fram till dödsdagen.

I en ny intervju med nöjessajten berättar Pontus Varg om faderns mest minnesvärda roller genom åren.

– Från A till Ö, och sen är det ju Rederiet och Fantomen på operan på Oscarsteatern som är de stora som man minns, förklarar han.

Rederiet

Maskinisten Gustav Sjögren (Bert-Åke Varg) var konfunderad över fartyget M/S Frejas problem med underbemanning i tv-serien Rederiet.
Maskinisten Gustav Sjögren (Bert-Åke Varg) var konfunderad över fartyget M/S Frejas problem med underbemanning i tv-serien Rederiet.

Under en tioårsperiod, mellan 1992 och 2002, spelade Bert-Åke den roll som vi kanske mest förknippar den framlidna ikonen med i dag, nämligen maskinisten Gustav Sjögren i den tv-serien Rederiet.

Annons

– Han trivdes väldigt bra när han körde Rederiet, de blev ju som ett gäng där. Ofta jobbar man kanske ett år eller ett halvår men där fanns det tid för att få fördjupande kollegor på något sätt. På Rederiet just, säger skådespelarens yngsta son Pontus Varg.

Enligt Expressen, som var på plats i samband med begravningen, var skådespelarens blå kista utsmyckad med en kompass, som en flirt till den omtyckta tv-serien.

Från A till Ö

Bert-Åke Var spelade den kloka ugglan Helge, tillsammans med Birgitta Andersson som spelade Hedvig Hök, i succéprogrammet Från A till Ö på 70-talet.

”Som om jag inte skulle kunna så enkla saker, jag bara frågar? Kom och skriv mig det på näsan! Kom och skriv mig det på näsan! Kom och skriv mig det på näsan! Den som våååågar!"

Annons

En hel generation växte upp med barnprogrammet Från A till Ö. Trots att det bara sändes mellan 1974 och 1975, så blev det ändå ett av de mest populära pedagogiska barnserierna under 1970-talet.

– Det gick i samma veva som Fem myror är fler än fyra elefanter så det var lite utbildande. Varje gång som Birgitta använde ett ordfel, så åkte hennes näsa ut och till slut lärde hon sig ordet och då gick näsan in igen. Bert-Åke satt ju som en uggla och häcklade. Han var klok som en uggla var tanken, uppger sonen i intervjun med Hänt.

Fantomen på operan

Bert-Åke Varg och hustrun Julianna inför premiären av Phantom of the Opera i Göteborg år 2016.
Bert-Åke Varg och hustrun Julianna inför premiären av Phantom of the Opera i Göteborg år 2016.

Parallellt med succéserien Rederiet, som spelades in på dagtid, gjorde Bert-Åke också föreställningen Fantomen på operan på Oscarsteatern under kvällstid.

Annons

Under åren 1989 och 1995 spelade han över 1 000 föreställningar av klassikern. Pontus Varg berättar för sajten att just den här rollen låg hans far mycket varmt om hjärtat.

– Han var väldigt stolt, han fick ju Guldmasken för Fantomen på operan. Där var det ju bara operasångare med – han har ju sjungit i hela sitt liv – men det var ju stort att han fick en roll där. Audition inför engelsmännen som kom hit... så det var ju speciellt. Det trodde han aldrig att han skulle få.

Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Här är godissorterna vi minns från förr

Tintin

Trots att han inte var någon samlare, finns en hel del Tintin-memorabilia i Bert-Åke Vargs hem.
Trots att han inte var någon samlare, finns en hel del Tintin-memorabilia i Bert-Åke Vargs hem.

En av Bert-Åkes mest kända insatser som röstskådespelare, var en röstroll som dubbare i den klassiska serien om den belgiska Tintin.

Annons

Pontus berättar att Bert-Åke själv inte var någon fantast i sammanhanget, men att han tyckte det var en kul roll, som han dessutom fick mycket uppskattning för.

Även sonen Pontus fick en röstroll i klassikerna, som den busiga lilla pojken Abdallah.

Andra åket

Casten som utgjorde rollerna i tv-serien Andra åket. Bert-Åke Varg är den tredje personen från vänster.
Casten som utgjorde rollerna i tv-serien Andra åket. Bert-Åke Varg är den tredje personen från vänster.

Komediserien Andra åket på SVT, kom att bli Bert-Åkes sista projekt. Där spelade han en man vid namn Lennart. Serien producerades av bland annat Felix Herngren, Martin Persson, Eddie Åhgren och Emma Bucht.

Pontus minns också pappa Bert-Åkes insats i filmen Glada hälsningar från Missångerträsk från 2015, som även den utspelar sig i ett vinterlandskap. Filmen är baserad på en bok av Martina Haag. Hon själv spelade en av huvudrollerna i filmen mot Ola Rapace.

Foto: Carl-Johan Söder, Karin Törnblom/TT, Kenneth Thorén

Annons