Här är Årets folkbildare 2019 – och Årets förvillare

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Förr 33:e året i rad har föreningen Vetenskap och Folkbildning utsett Årets Folkbildare – och Årets Förvillare. Förra året utsågs SVT-programmet Fråga Lund till Årets folkbildare, och Årets förvillare blev författaren och föreläsaren Thomas Eriksson (som bland annat skrivit den omtalade boken Omgiven av idioter).

Här är årets folkbildare 2019:

Christian Dahlström, journalist och författare

Christian Dahlström, har podden Sinnessjukt.

Christian Dahlström, Årets folkbildare 2019.

Christian Dahlström har utsetts till Årets folkbildare mycket tack vare sin podd Sinnessjukt, som handlar om psykisk ohälsa. Han beröms för att ”med stort mod och grundligt journalistiskt arbete exponerat maktmissbruk, kvacksalveri och pseudovetenskap”, samtidigt som han också folkbildat kring vetenskap om och behandlingar mot psykisk ohälsa.

Vetenskap och Folkbildnings ordförande Pontus Böckman om utnämningen:

– I en tid när vi översvämmas av falsk information är Christian Dahlströms journalistiska arbete ett föredöme. Trots knappa resurser och med risk att stöta sig med inflytelserika massmedieaktörer har han envist grävt fram hur redaktioner slarvat med källkontroll och att skattemedel har slösats bort på ovetenskapligt nonsens.

Till Årets folkbildare hör ett penningpris på 25 000 kronor.

Grattis Christian!

….

Här är Årets förvillare 2019:

Region Halland, Region Östergötland, Region Västernorrland och Västra Götalandsregionen

Årets förvillare 2019.

Fyra regioner utses till Årets förvillare 2019.

Dessa regioner har utsetts till Årets förvillare på grund av att de inte bara själva använder sig av pseudovetenskap för att rekrytera personal, utan även spenderar miljontals kronor i skattemedel på pseudovetenskapliga utbildningar.

Det handlar om DISC/DISA-tester, som delar in människor i fyra färger som alla innebär olika personlighetsegenskaper (röd, gul, blå och grön). Och som vi skrivit om här uppfanns metoden på 1920-talet av en psykolog som också uppfann seriefiguren Wonder Woman. Forskning har gång på gång har visat att teorin om färger inte fungerar i verkligheten. De används inte heller inom psykologi eller neurovetenskap i dag. Forskare menar att DISA är en mycket grov förenkling av människor som är ungefär lika vetenskaplig som ett horoskop. Det vill säga inte alls. Vi är inte så enkelspåriga och lätta att kategorisera. Vi kanske har drag av flera olika färger, men de kan ändras – kanske flera gånger om dagen – beroende på om vi är på jobbet eller hemma och beroende på vem vi pratar med.

Men inom dessa regioner fortsätter man trots motbevisen att använda sig av DISA-test – de finns till och med inkluderade i obligatoriska utbildningar för bland annat ST-läkare som får testet innan utbildningsstart.

Vetenskap och Folkbildnings ordförande Pontus Böckman om utnämningen:

– Tyvärr är ovannämnda regioner bara toppen av ett isberg. Mindre nogräknade konsultbolag har under årtionden utnyttjat dåligt utbildade beställare inom både den privata och offentliga sfären genom att lura på dem DISC/DISA eller liknande produkter under den falska förespeglingen att de är vetenskapliga. Att privata företag väljer att slösa pengar på pseudovetenskap är tragiskt. Men när man skär hårt i den offentliga sektorn och samtidigt spenderar miljoner på dyra horoskopliknande tester, är det en skandal.

Källa: Föreningen Vetenskap och Folkbildning  Foto: TT, regionernas hemsidor

Läs mer:

MåBra granskar: Därför kan du inte dela in folk i färger

Vilken färg har din personlighet – röd, gul, grön eller blå?

MåBra granskar: Så mycket säger ditt stjärntecken om dig – egentligen

Dela på: