Nya hårdare restriktioner börjar gälla idag – så påverkar de dig

Corona restriktioner från 1 mars 2021

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Förra veckan uttalade sig stadsminister Stefan Löfven om coronaläget i landet just nu. Han såg inga tecken på att pandemin snart är över.

– Det finns en betydande risk för en tredje våg. Det måste vi ta på allvar. Hälsa och liv kommer först, sa Stefan Löfven då under en presskonferens.

Sedan tidigare uppmanar Folkhälsomyndigheten att följa en rad restriktioner för att minska smittan. Från och med med idag, den 1 mars, skärps restriktionerna ytterligare.

Fler regler väntas inom kort

En av de mer omtalade förändringarna är att alla serveringsställen från och med nu måste stänga klockan 20.30, oavsett om man säljer alkohol eller inte.

De skärpta åtgärderna gäller nu inte bara barer och restauranger utan även kaféer. Avhämtning av mat ska dock inte begränsas av de nya restriktionerna, utan de gäller främst för sittande gäster, informerar Folkhälsomyndigheten.

De regionala smittskyddsläkarna och Folkhälsomyndigheten har nu även fått ökade mandat att ta beslut kring bland annat antalet kunder i butiker, gallerior och gym, som alltså också ska begränsas ytterligare. Detsamma gäller för hur många i ett sällskap som samtidigt ska få handla i en matbutik. Dessa riktlinjer behandlas nu och väntas komma inom kort.

De nya coronarestriktionerna från den 1 mars

  • Nu begränsas öppettiderna till klockan 20.30 på serveringsställen och restauranger. Oavsett om alkohol serveras eller inte. Verksamheterna kan dock fortsätta att leverera mat för avhämtning.
  • För serveringsställen som utgör en del av en handelsplats, exempelvis gallerior, får antalet besökare i ett sällskap endast uppgå till en person. Undantag kan göras om serveringsstället kan nås genom en egen entré.
  • Folkhälsomyndigheten vill att bara en person per hushåll handlar i butik samtidigt, alltså inte familjer och inte grupper med människor. Butiker ska alltså uppmana människor att handla ensamma. Barn och andra personer som behöver extra stöd är dock undantagna.
  • Ingen tävlingsverksamhet under elitnivå kommer att tillåtas. Undantaget för enstaka matcher för barn födda 2005 och senare tas nu bort.
  • Om du reser med kollektivtrafik där platsbiljett inte erbjuds rekommenderas du att bära munskydd under rusningstrafik. I Stockholms län uppmanas resenärer att bära munskydd dygnet runt.

Foto: TT Källa: Folkhälsomyndigheten

Redaktionens tips

Skarp kritik mot sportlovsresorna: "Ingen kan ta semester från pandemin"

Kändisarna erbjöds vaccin mot corona – får gå före i kön

Så slipper du imma på glasögonen när du bär munskydd

Dela på: