Hälsoprofilen: "När blev kvinnligt hår skämmigt?"

Erika Kits Gölevik om kroppshår.

Vi har skrivit om frågan kvinnligt kroppshår förr, och trots att man kan tycka att det borde vara en ”icke-fråga” vid det här laget så upprör ämnet fortfarande. Till exempel är en aktuell hårkampanj Januhairy, där kvinnor över hela världen lägger upp bilder på sin kroppsbehåring, och det här rakhyvelsföretaget gjorde nyligen ett ryck för att normalisera kvinnlig behåring.

Orakat = skam

Och visst får var och en göra som den önskar med sin kropp – men det är svårt att gå emot normerna. En som vet detta är PT:n och yogaläraren Erika Kits Gölevik, som nyligen la upp en film på sin Instagram som visar hennes orakade ben efter ett vinterbad.

Hon frågar sig hur hon ska kunna veta om hon tycker om sig själv om hon inte vet hur hon är när hon är som hon är.

”Jag brukade tycka att raka benen var ”grundhygien” att skippa det var som att hoppa över tandborstning. Jag sa det till min kollega och han svarade: ”Din kropps naturliga tillstånd med hår gör alltså att du känner dig ofräsch – hör du själv hur sjukt det låter?!” skriver hon i inlägget.

Erika hörde själv hur illa det lät, och då bestämde hon sig för att testa att låta kroppshåret vara.

Vågade inte gå på date

Och det visade sig att hon inte alls kände sig ofräsch, att hon faktiskt inte ens tänker på det för det mesta – med undantag för när håren lägger sig åt fel håll i tighta jeans! Men självsäkerheten att visa håret för andra har ännu inte kommit naturligt.

”…varje gång jag tittar på benen tycker jag att det är fult. Jag lekte med tanken att gå på date för att undersöka reaktionen (chocken?!) hos en man, men vågade inte.”

Så nu frågar sig Erika Kits Gölevik hur och varför det har blivit så här – att man som kvinna inte ska kunna vara avslappnad med att visa sig som man är.

”När blev kvinnligt hår skämmigt eller ett statement?! Är det normer som gör att jag inte känner mig fin såhär? Eller handlar det om estetik? Vi vill se naturliga kroppar men inte ens på [kroppspositiva] konton porträtteras kvinnorna med hår (än)?! Varför? Kan lurviga lår i motljus vara vackert?”

Håller ni med Erika? Det gör vi!

Se hela inlägget här:

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Foto: Instagran/@erikakitsgolevik

Läs mer:

Svenska modellen hotades med våldtäkt – på grund av orakade ben

Veckans snackis: Håriga ben på röda mattan

I nätvågen #januhairy står kvinnor upp för sitt kroppshår

Redaktionens tips