5 matlagningsmissar vi gör när vi försöker äta nyttigt

nyttig mat misstag
7 Kostråd som inte är så hälsosamma
Slå på ljud

Att äta nyttigt och hälsosamt är faktiskt inte alltid helt lätt. Även om man lagar sina måltider själv hemma, istället för att äta ute. Här är några vanliga misstag vi gör, som kräver lite tanke och planering för att undvika.

1 Du lagar mat hungrig

Om man är för hungrig när man lagar mat är risken stor att man gör flera missar. Till exempel:

  1. Äter snacks medan man lagar maten.
  2. Äter något helt annat än det som du tänkt för att det går snabbare.
  3. Pimpar din från början nyttiga rätt med en massa gott du hittar i kylen.

För att undvika att det här händer – ät i tid, planera dina måltider och förbered gärna en del av matlagningen innan det är dags.

2 Du väljer fettfritt

Att helt välja bort fett när man lagar mat gör inte bara maten mindre smakrik, du tar också bort något kroppen behöver. Inte minst för att kunna ta upp många vitaminer som vi äter.

Livsmedel som gjorts med låg fetthalt kan istället innehålla socker. I dressingar och såser till exempel. Så titta på innehållsförteckningen en extra gång.

Välj bra fetter när du lagar mat och håll istället koll på hur mycket fett du äter om du vill dra ner på det.

3 Du varierar dig inte

När man vill äta bra mat och hittar ett par favoriträtter som man vet är bra så är det lätt att fastna där och laga samma sak hela tiden.

Men för att vi ska få i oss alla olika vitaminer och näringsämnen som kroppen behöver så behöver vi variera vad vi äter.

Dessutom är risken stor att vi tröttnar på samma gamla rätt och väljer något annat, mindre hälsosamt, istället rätt vad det är.

kvinna lagar nyttig mat

4 Du fokuserar på vad du ska välja bort

När man har bestämt sig för att äta nyttigare är det lätt att fokusera på allt man ska låta bli att äta, istället för att fokusera på vad man borde lägga till i sin kost.

Att fokusera på det man vill lägga till brukar vara lättare och mer hållbart. Fundera till exempel på hur du får in mer grönsaker, frukt och fibrer i din kost.

5 Du skalar bort näringen

Många väljer att skala potatisar och grönsaker noga, men det är ofta där mycket av näringen och fibrerna finns. Använd gärna så mycket som möjligt av de grönsaker du lagar mat med för att få i dig alla nyttigheter.

Foto: TT Källa: Livestrong

Utvald läsning