Getingsommar på väg: Så stoppar du dem redan nu

getingar

Avlång geting.

I fjol kunde vi njuta trädgårdsfika och grillfester i augusti nästan helt utan sötsugna getingar surrandes kring mat och dryck. Värre lär det bli i år…

Redan nu är de här !

Anticimex spår en riktig getingsommar 2020 eftersom  vartannat år brukar vara ett getingår, enligt deras statistik och de rustar för rekordmånga saneringar.

Men finns saker du kan göra för att getingarna precis intill huset!

Det är nu på våren och försommaren du kan förhindra att det blir getinginvasion vid entrén eller på din terrass i i augusti.

Getingar i maj? Jodå. Nu har getingdrottningarna vaknat, de enda som överlevt, och de ger sig ut för söka boplatser. I försommarvärmen har de nya drottningarna, som blivit befruktade förra året och som har övervintrat i träsprickor och förråd, börjat nu bygga nya bon av tuggat trä och saliv som de planerar lägga sina ägg i.

Det är alltså nu  du har chans att själv ta bort bon nära din uteplats, på ditt hus, ovan fönstret eller på vinden, nu medan det bara är ett singel-getingbo.

Visst, getingar är också viktiga insekter och pollinerare, men det känns tryggare och bättre om de bosätter sig en bit från platser där du, dina barn eller husdjur håller till. De kan också vara farliga för personer med allergi eller överkänslighet.

Getingar övervintrar aldrig i gamla bon men bygger gärna i närheten så ta en inspektionsrunda.

Leta under utskjutande tak, vid uteplatser, ovan fönster och dörrar, i ventiler eller bodar.

Förebygg genom att göra miljön mindre hemtrevlig för insekterna  – sätt insektsnät för ventilationsgaller och ventiler.

Om du ser en geting som är ute och flyger – följ efter! Förr eller senare återvänder den till sitt bo med föda eller byggmaterial, tipsar Anticimex.

Getingar ogillar att bygga bon alltför nära grannar och det finns de som menar att en fyllt och rundat  uppfäst kaffefilter kan få dem att välja en annan plats.

Om du hittar ett bo som som en pingisboll eller mindre i storlek, innehåller det troligen endast getingdrottningen och hennes larver. Då kan du ta bort det själv om du inte är allergisk mot getingens stick.

Är getingboet bara litet som en bordtennisboll, som det till vänster, bor troligen bara drottningen där och man kan ta bort det själv, tipsar Anticimex. Foto: TT

Har du svårt att se skillnaden emellan en geting och ett bi?

Bin är ofta lite brunare och de är håriga/ludna.

Getingar har tydligare ränder i svart/gult, de har har svart framkropp, mer avlång bakkropp och framförallt har de den  typiska smala getingmidjan!

Foto: TT
Av Maud Holmberg Klyft

LÄS MER:

Geting- eller bistick: Så behandlar du dem

Därför ökar risken för getingallergi med åldern

Kurerna som lindrar bi- och getingstick

Utvald läsning